Ιδιότυπη ημερίδα αντί οργανωμένου διαλόγου στη Βουλή για το μέλλον της Ευρώπης

Ιδιότυπη ημερίδα αντί οργανωμένου διαλόγου στη Βουλή για το μέλλον της Ευρώπης

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες ελλείψεις και ανεπάρκειες της εθνικής αντιπροσωπείας αναδείχθηκαν και σήμερα, όπως αναμενόταν άλλωστε εξαιτίας των όσων είχαν προηγηθεί, κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αντικείμενο της οποίας ήταν η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης (στη σκιά των ευρωσυζητήσεων επί της Λευκής Βίβλου για την ΕΕ), με δύο κατ’ αρχήν «πρωταγωνιστές»: τον Πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση, ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή για τις συζητήσεις που έγιναν στην πρόσφατη έκτακτη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων χωρών της ΕΕ στη Ρώμη για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ.Κατρούγκαλο που παρουσίασε συνποτικά τις κυβερνητικές θέσεις.

Η συνεδρίαση, έτσι όπως οργανώθηκε και εξελίχθηκε. είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας περιορισμένου ενδιαφέροντος ημερίδας: οι ομιλητές, εκ μέρους των κομμάτων, κυρίως περιορίστηκαν σε προκάτ τοποθετήσεις-ευχολόγια (κατεγράφη και υβρεολόγιο από πλευράς του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής), χωρίς να αποφεύγουν και τις αιχμές κατά πολιτικών τους αντιπάλων, υπό το βάρος των δημοσιονομικών εξελίξεων. Αλλά και το «ακροατήριο» ήταν εξαιρετικά φτωχό: από τους 34 βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, η μεγάλη πλειοψηφία απουσίαζε, ενώ ούτε κι ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γρ.Ψαριανός συμμετείχε. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η απουσία οργάνωσης-προετοιμασίας τέτοιων συζητήσεων-συνεδριάσεων προκάλεσε την απουσία των βουλευτών, ή αν συνέβη το αντίστροφο, ή αν τα δύο αυτά στοιχεία απλώς συνυπάρχουν.

Τώρα, «αντικειμενικά» το όποιο ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δημ.Αβραμόπουλο, και αντικείμενο της συνεδρίασης κυρίως το προσφυγικό, την εσωτερική ασφάλεια αλλά και τη Λευκή Βίβλο.

Τούτων δοθέντων, η συζήτηση ως προς το τυπικό της μέρος σήμερα, «άγγιξε» το μεγάλο ζήτημα της επιλογής, εάν θα πρέπει να επιδιωχθεί μια Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» -όπως επιδιώκει η Γερμανία, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των περισσοτέρων-, ή «πολλαπλών επιλογών», που είναι και η «ιδέα» την οποία εμφανίζεται να προωθεί με επικοινωνιακού σχεδιασμού έμφαση η ελληνική κυβέρνηση. Και όλα αυτά στη βάση της κοινής εκτίμησης ότι έτσι όπως είναι η ΕΕ σήμερα, οδηγείται σε εκρηκτικά αδιέξοδα και πιθανώς διάλυση.

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του από την έκτακτη Διάσκεψη της Ρώμης, ο κ. Βούτσης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση ως προς το τί είναι αυτό που έχει προκαλέσει την απονομιμοποίηση της ΕΕ στα μάτια των λαών της Ευρώπης, για το ποιές είναι «οι πραγματικές αδυναμίες και αδιέξοδα, που ενισχύουν τα ακροδεξιά ρεύματα απόρριψης του εγειρήματος της ΕΕ».

Αμέσως μετά και ο κ. Κατρούγκαλος αφού σημείωσε επίσης ότι υπάρχει «σοβούσα κρίση απονομιμοποίησης της ΕΕ», αναφέρθηκε στην ανάγκη «ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης και του εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης» καθώς και αλλαγής των ακολουθούμενων πολιτικών», ως μόνης διεξόδου σωτηρίας της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, μίλησε εκτός των άλλων για ανεξέλεγκτη και εξωθεσμική λειτουργία κάποιων ευρω-οργάνων (μνημονεύοντας το Eurogroup), και για την εμπλοκή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις του ΔΝΤ των ακραίων απαιτήσεων, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής πρότασης για μια Ευρώπη «πολλαπλών επιλογών» και όχι «πολλών ταχυτήτων». Εχει την δική της σημασία, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για την β’ αξιολόγηση, η επιλογή του κ. Κατρούγκαλου όχι μόνο να αφήσει τις αιχμές αυτές για τους ισχυρούς εκ των εταίρων που συμεμτέχουν στις διαπραγματεύσεις αυτές, αλλά και να επιβεβαιώσει, ουσιαστικά, ότι η Αθήνα επιδιώκει με μεγάλή έμφαση να συμπεριληφθεί στο κείμενο των κυβερνήσεων κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη για τα «γενέθλια» της ΕΕ, αναφορά στην ανάγκη προστασίας του κοινοτικού κεκτημένου ως προς τις συλλογικές διαπραμγατεύσεις/εργασιακά.

Στην ανάγκη να δοθεί έμφαση σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας, όπως και στην εκπόνηση προγραμμάτων κοινωνικής συνοζής, αναφέρθηκε εκπροσωπώντας την ΝΔ ο κ. Κ.Γκιουλέκας, τοπνίζοντας πως σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα και την πρώτη ταχύτητα της ΕΕ.

Εντονο προβληματισμό για την κυβερνητική ιδέα περί «Ευρώπης πολλαπλών επιλογών» εξέφρασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ.Θεοχαρόπουλος.

«Οποιο κι αν είναι το σενάριο που θα επιλεγεί, το μέλλον της ΕΕ θα είναι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και αύξηση κερδών για μονοπώλια. Οι λαοί να περιμένουν τα χειρότερα» υποστήριξε η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ).

Οχι στην Ευρώπη των ταχυτήτων, όχι η Ελλάδα στην δεύτερη ταχύτητα, είπε ο κ. Δημ.Καμμένος (ΑΝΕΛ), προσδίδοντας έντονο επικριτικό των επιλογών του Βερολίνου χαρακτήρα στην τοποθέτησή του.

Για το φαινόμενο της ανόδου του λαϊκισμού και της ρητορικής του μίσους, μίλησε ο κ. Ι.Σαρίδης (Εν.Κεντρώων).

Με προσβλητικό τρόπο για πρόσφυγες, μετανάστες, γυναίκες, και για προσωπικότητες της ΕΕ μίλησε ο εκπρόσωπος της ΧΑ Ηλ.Παναγιώταρος.

Στη συνεδρίαση μίλησαν επίσης έξι βουλευτές, όλοι από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή