ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέσμη προτάσεων Ν.Δ. για την ενέργεια

23s6dei100

Εάν η κυβέρνηση είχε διάθεση να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις –όπως να παρέμβει άμεσα και χωρίς δογματικές εμμονές στο ζήτημα της ΔΕΗ– σήμερα δεν θα συζητούσαμε για την υπογραφή ακόμη ενός πακέτου δημοσιονομικών μέτρων σε αφορολόγητο και συντάξεις. Είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα από την παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ. για την ενέργεια, που συνδέθηκε με τη μετέωρη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Η Πειραιώς κατέθεσε τις δικές της προτάσεις, εστιάζοντας στο «μοντέλο Φρανκενστάιν» που επέλεξε η κυβέρνηση για τη ΔΕΗ και το οποίο έχει οδηγήσει την επιχείρηση «στο παρά πέντε της κατάρρευσης» (παραχώρησε το μισό μερίδιο της αγοράς της ΔΕΗ χωρίς καμία παρέμβαση στη δομή της εταιρείας, απλήρωτοι λογαριασμοί που φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ). Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. επέκρινε την κυβέρνηση για τις «λάθος μάχες» που δίνει στην αξιολόγηση, αρνούμενη να παρέμβει για την επιβίωση της ΔΕΗ και το υγιές άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, και οι οποίες, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κ. Χατζηδάκη, θα προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα στη ΔΕΗ, στην αγορά ενέργειας, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Προτεραιότητα για τη Ν.Δ. είναι, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66% με όλες τις προβλέψεις για τον αναγκαίο έλεγχο του Δημοσίου, «έτσι ώστε να εξασφαλιστούν πόροι και για τις απαραίτητες επενδύσεις στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ». Η Ν.Δ. προτείνει μια συνολική εξυγιαντική παρέμβαση στον όμιλο της ΔΕΗ μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή και όχι μόνο. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., που παρουσίασε τις προτάσεις μαζί με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα και τον αναπληρωτή τομεάρχη Κ. Κατσαφάδο, αναλύοντας την παρέμβαση στη ΔΕΗ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα εξής: ανάπτυξη και ενδυνάμωσή της μέσω της συμμαχίας με στρατηγικό επενδυτή προκειμένου η εταιρεία να μπορέσει να επιβιώσει στη διεθνή αγορά, μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας, σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ. Προτεραιότητα για τη Ν.Δ. θα πρέπει να δοθεί στην ομαλή προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με δεσμεύσεις που θα προστατεύουν μεν το εθνικό συμφέρον, αλλά θα ανοίγουν τον δρόμο για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η επανέναρξη της εξερεύνησης υδρογονανθράκων με στόχο τη γρήγορη αξιοποίηση των κοιτασμάτων μέσω της προκήρυξης νέου γύρου παραχωρήσεων σε θαλάσσια οικόπεδα, υπόθεση που έχει «κολλήσει» στις διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων επί της σημερινής κυβέρνησης. Η Πειραιώς προκρίνει ακόμα την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, την αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ και την ολοκλήρωση των διεθνών projects για υποδομές φυσικού αερίου (IGB, νέο σχέδιο South Stream, East Med).