Κραδασμοί ενόψει της συμφωνίας

Κραδασμοί ενόψει της συμφωνίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα όλο και περισσότερο δυσμενές περιβάλλον διαμορφώνεται για την κυβέρνηση από την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους έπειτα από «αμοιβαίες υποχωρήσεις», όπως περιγράφεται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι υποχωρήσεις της άλλης πλευράς και με το αφήγημα των «θετικών αντιμέτρων» να έχει χάσει την επικοινωνιακή αίγλη που επιχειρήθηκε να του δοθεί, οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης σε μια σειρά από μέτωπα και, κυρίως, στο θέμα της ΔΕΗ αλλά και στα εργασιακά, κάνουν όλο και πιο σύνθετο το τοπίο εντός του οποίου η κυβέρνηση καλείται να βαδίσει. Το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, της Κ.Ο., αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι, κατά περίπτωση, από αμήχανο έως και εκρηκτικό. Υπουργοί, βουλευτές και μέλη της Κ.Ε. έχουν διαμηνύσει τη δυσκολία τους να συμφωνήσουν στην προοπτική πώλησης του 40% των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και η δημόσια τοποθέτηση του κ. Π. Σκουρλέτη δείχνει να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε χθες (ρ/σ Real) ότι «μια συμφωνία που θα φέρει τόσα δεινά σε συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες δεν μπορεί να την κλείσει αυτή η κυβέρνηση». Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου κάλυψε τον κ. Σκουρλέτη, αποδίδοντας τις τοποθετήσεις του «στη μάχη που δίνεται αυτή τη στιγμή για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ».

Το δυσμενές για την κυβέρνηση περιβάλλον επιδεινώνεται από το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο θέμα θα αντιμετωπίσει την οργανωμένη αντίθεση συμπαγών ομάδων πληθυσμού στις περιοχές όπου λειτουργούν οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες – ενδεικτική η περίπτωση των Νομών Κοζάνης και Φλώρινας, όπου οι τοπικές οικονομίες περιστρέφονται γύρω από τη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ. Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης άκουσε χθες τους προβληματισμούς των βουλευτών για τις εξελίξεις και επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, ενημέρωσε και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ αναμένεται την Παρασκευή να μεταβεί στην Κοζάνη, όπου συγκαλείται έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστές της δημόσιας επιχείρησης προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη σύγκρουση αυτού του είδους από την αρχή της θητείας της.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον διαμηνύουν ότι θα πρέπει οι αποφάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος να ληφθούν με βάση το συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας, ποντάροντας ακόμα στην αξιοποίηση κάποιων θετικών σημείων που θα εξασφαλιστούν από τη διαπραγμάτευση. Παράλληλα, είναι σαφές ότι αυξάνεται η πίεση που δέχεται η κυβερνητική ηγεσία από τη διάχυση της ανησυχίας για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. «Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία που μπορεί να προκαλεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χθες ο Δημ. Τζανακόπουλος. Σε σχέση με τη ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα πρέπει η συμφωνία να αξιολογηθεί με βάση τα όσα είχε συμφωνήσει η Ν.Δ., τα όσα απαιτούσαν οι δανειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και, τέλος, τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία παραμένει ενιαία και συμπαγής.

Αίσθηση προκάλεσε χθες η επίθεση του κ. Τζανακόπουλου κατά του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα χωρίς να τον κατονομάσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε παράγοντες που «επιλέγουν να αναπαραγάγουν διάφορα κινδυνολογικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας». Χθες το βράδυ, ο κ. Στουρνάρας έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως παράταση των καθυστερήσεων θα «εκτροχιάσει την ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή