Ενταση μεταξύ της Επιτρόπου της ΕΕ Κ. Κρέτσου και του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου

Ενταση μεταξύ της Επιτρόπου της ΕΕ Κ. Κρέτσου και του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μίνι πολιτικο-διπλωματικό επεισόδιο, σύντομο και χωρίς να προσλάβει διαστάσεις ευτυχώς, ξέσπασε σήμερα στη Βουλή, κατά την διάρκεια συνεδρίασης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Περιφερειών, στην οποία μίλησε ως προσκεκλημένη η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου.

Η ρουμανικής καταγωγής κυρία Κρέτσου, με αφορμή ειδικά τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν.Καραθανασόπουλου περί «υποκριτικής» στάσης της ΕΕ έναντι των μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων στην Ευρώπη και αλλού, δήλωσε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης ότι δεν μπορεί να δεχθεί προσβολές – δεν μπορεί να δεχθεί την κατηγορία πως είναι «υποκρίτρια». Μάλιστα, «ξεσπώντας» υπενθύμισε ουσιαστικά το κομμουνιστικό παρελθόν της χώρας της, μιλώντας για άσχημες εμπειρίες από εκείνη την περίοδο. Ο κ. Καραθανασόπουλος διευκρίνισε πως δεν μίλησε προσωπικά για την Ευρωπαία Επίτροπο, αλλά για την πολιτική της ΕΕ. Ο επίμαχος διάλογος (βάσει των πρακτικών της συνεδρίασης που προέκυψαν και ως προϊόν της μεταφραστικής υπηρεσίας της Βουλής) έχει ως εξής:

Ν.Καραθανασόπουλος: «Το ΚΚΕ, είναι πραγματικά υπερήφανο για τα τεράστια επιτεύγματα, τα οποία γνώρισε η ανθρωπότητα, στις χώρες όπου οικοδομούταν ο σοσιαλισμός, για τα τεράστια επιτεύγματα, των λαών των σοσιαλιστικών χωρών. Η ΕΕ αποτελεί τον θύτη των λαών και και τον παράγοντα της αύξησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος. Από αυτή την άποψη, αποτελεί μόνο υποκρισία η ανησυχία της για την κρίση του προσφυγικού».

Κορίνα Κρέτσου: «Θα ήθελα να πω, ότι πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Να μου λέτε, ότι είμαι υποκρίτρια επειδή δεν πιστεύω στον κομμουνισμό, δεν είναι δίκαιο. Δεν ζήσατε σε χώρα που είχε δύο ώρες τηλεόραση κάθε μέρα και μόνο. Δεν ζήσατε σε χώρα, όπου εγώ έμαθα από τη σχολή, ότι έχουμε μηδέν βαθμούς. Δεν μπορώ να συμφωνήσω, λοιπόν, με τις απόψεις σας. Λυπάμαι. Δεν είμαι υποκρίτρια, σας σέβομαι. Σέβομαι όλες τις απόψεις σας. Εγώ την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά δεν δέχομαι να βρίσκομαι στην Ελλάδα και να με προσβάλουν».

Ν.Κ.

«Θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι, γιατί η κυρία Επίτροπος το πήρε προσωπικά. Προσωπικά, δεν αναφέρθηκα στην κυρία Επίτροπο. Το «υποκριτικά» δεν ξέρω πως μεταφράστηκε, αλλά το είπα για την πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά τους μετανάστες, που από την μια μεριά συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και από την άλλη λέει ότι υπάρχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό.  Εκεί τοποθέτησα την υποκρισία και όχι σε προσωπικό ζήτημα ή το πώς αυτή αντιλαμβάνεται ορισμένα ζητήματα».

Στο περιθώριο αυτού του επεισοδίου, υπήρξε και ένας άλλος ενδιαφέρον «διάλογος» της Ευρωπαίας Επιτρόπου με μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου – αυτή τη φορά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ.Δουζίνα.

Ο κ. Δουζίνας μίλησε με έντονο σκεπτικισμό για τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΕ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων, και στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών: «Βεβαίως, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα για την Κομισιόν και για τους γραφειοκράτες της Κομισιόν και για τους αξιωματούχους ως προς το τι γίνεται από εδώ και στο εξής» είπε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει: «Διαβάζοντας, όμως, στη Λευκή Βίβλο τα πέντε σενάρια και το τρίτο για παράδειγμα, που συμφωνήθηκε από τους τέσσερις Προέδρους στη Βερσαλία και από τη διακήρυξη της Ρώμης, όλα αυτά μου θύμισαν την πολύ γνωστή η ιστορία του Αυτοκράτορα Νέρωνα, που όταν είδε τη Ρώμη να καίγεται, θυμήθηκε την Τροία».

Απέναντι σε αυτή την τοποθέτηση και την μνημόνευση του Νέρωνα, η κυρία Κρέτσου απάντησε με αναφορά σε έναν μεγάλο Ελληνα: «Δεν θα μιλήσω για τον Νέρωνα, αλλά θα μιλήσω για τον Έλληνα συγγραφέα, τον Καζαντζάκη, τον οποίο, πολύ αγαπώ. Ο Καζαντζάκης λοιπόν, είπε ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα, μπορούμε να αλλάξουμε τα μάτια, με τα οποία βλέπουμε την πραγματικότητα. Επομένως, πρέπει να έχουμε ελπίδα, διότι, εναλλακτική δεν υπάρχει. Εάν δεν έχουμε ελπίδα, θα πεθάνουμε. Εν πάση περιπτώσει, ο Καζαντζάκης είπε και κάτι άλλο, ότι για να πετύχουμε θα πρέπει πρώτα να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε», ανέφερε η Ευρωπαία αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή