Επαινοι σε Μητσοτάκη από Λεβέντη

Επαινοι σε Μητσοτάκη από Λεβέντη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ώρα ήταν αρκετή για να αναγνωρίσουν αμφότεροι τις «βαρύτατες ευθύνες» της κυβέρνησης για την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων και την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία, καθώς και για την ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων. Μία ώρα, όσο κράτησε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Β. Λεβέντη στη Βουλή, στο πλαίσιο των συναντήσεων του προέδρου της Ν.Δ. με τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν επίσης αρκετή ώστε ο δεύτερος να «κλείσει το μάτι» σε πιθανή μετεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ. και να ολοκληρώσει τον κύκλο μιας πολιτικής κόντρας που κρατάει χρόνια.

Συναντίληψη στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές δεν υπήρξε – εξάλλου, ο κ. Λεβέντης δεν συμμερίζεται το αίτημα για εκλογές, παρά την κριτική που ασκεί πλέον στην κυβέρνηση, καθώς προκρίνει την κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Εμμέσως πλην σαφώς, όμως, στο ανακοινωθέν που προέκυψε από τη συνάντηση αναγνωρίζονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση στην οικονομία, καθώς και η ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στη δημόσια διοίκηση και στην παιδεία, οι οποίες «θα υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο και θα επεκτείνονται σε όλους τους τομείς». Oπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το εθνικό σχέδιο θα περιλαμβάνει «βαθιές τομές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος».

Βέβαια, περισσότερο ενδιαφέρον έχουν όσα δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Μη θυμίζοντας σε τίποτα τον άνθρωπο που εξυμνούσε τον Αλ. Τσίπρα, ο κ. Λεβέντης έκανε επίθεση φιλίας στον πρόεδρο της Ν.Δ. και δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρώτη τους συνάντηση. «Η γενιά μου μεγάλωσε με τα γεγονότα του ’65, που ηλεκτριζόμασταν αρνητικά με το όνομα Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος με έπεισε σήμερα ότι είναι ο Κυριάκος και όχι ο γιος του Μητσοτάκη», σημείωσε.

Αποκαλύπτοντας μάλιστα περισσότερα από την Πειραιώς για το περιεχόμενο της συνάντησης, ο κ. Λεβέντης σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον κ. Τσίπρα «αρχομανή» και ότι εκτιμά ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης θα έχει εξαντληθεί μέχρι το τέλος του 2017 – αρχές του 2018. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να πετύχει αυτοδυναμία. Με την ευκαιρία, θύμισε την πρόταση εννέα σημείων που έχει καταθέσει στους πολιτικούς αρχηγούς και δήλωσε έτοιμος να στηρίξει τη Ν.Δ. και μάλιστα άνευ όρων. Οπως το έθεσε, «εγώ του είπα ότι δεν θέλω υπουργεία, δεν θέλω ανταλλάγματα, αλλά με ενδιαφέρουν τα εννέα σημεία, αν τα δεχτεί θα έχει ένα στήριγμα». Προφανώς, οι δηλώσεις και η μεταστροφή του κ. Λεβέντη που φλερτάριζε ανοικτά με τον κ. Τσίπρα είναι ευπρόσδεκτες για το στρατόπεδο της Πειραιώς. Πολύ περισσότερο αν η Εν. Κεντρώων καταφέρει να μπει στη Βουλή. Το ενδιαφέρον της Ν.Δ., πάντως, στρέφεται στη σημερινή συνάντηση του προέδρου της Ν.Δ. με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε επίσκεψη-εξπρές στη Θεσσαλονίκη. Συνοδευόμενος από τους Λευτ. Αυγενάκη και Φωτεινή Αραμπαταζή, αλλά και τους Τ. Θεοδωρικάκο και Μακ. Λαζαρίδη, επισκέφθηκε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Στόχος της επίσκεψης, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ήταν να δοθεί το στίγμα της έμφασης εκ μέρους της Ν.Δ. στον πρωτογενή τομέα. Ο Θ. Τσαυτάρης ήταν αυτός που ξενάγησε τη νεοδημοκρατική ομάδα στις μονάδες της Σχολής και ενημέρωσε για τον αγροτικό και τουριστικό τομέα. Πηγές της Πειραιώς, μάλιστα, έλεγαν ότι η Ν.Δ. εξετάζει τη συνεργασία με την ομάδα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για να εξειδικεύσει τις προτάσεις της για τον πρωτογενή αγροτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή