ΠΑΜΑΚ: Ενημέρωση της εισαγγελίας για ποινικές διώξεις

ΠΑΜΑΚ: Ενημέρωση της εισαγγελίας για ποινικές διώξεις

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο νόμος 4009/2011 ισχύει μέχρι σήμερα. Και όπως οι πρυτανικές αρχές τον εφαρμόζουν κατά γράμμα όταν αναφέρει ότι “στα ΑΕΙ κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών”, είναι υποχρεωμένες επίσης να εφαρμόσουν και την παράγραφό του που προβλέπει ότι “σε αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία”», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης. Χθες, ο κ. Ζαπράνης επισκέφθηκε την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης και ενημέρωσε για την πρόθεσή του να ζητήσει την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στα επεισόδια.

Ωστόσο, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης έχει άλλη θέση, και ζητεί την παραίτηση του κ. Ζαπράνη. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η πρωτοβουλία του πρύτανη να καλέσει τα ΜΑΤ μπορεί να ερμηνευτεί μόνο σαν επίδειξη δύναμης, για να θυμίσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ότι στο “τσιφλίκι” του, το ΠΑΜΑΚ, κάνει κουμάντο μόνο αυτός». Οπως επισημαίνεται, η αστυνομία λειτούργησε με «αδιανόητα προκλητικό τρόπο. Φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΜΑΚ βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία να ελέγχει τα προσωπικά στοιχεία όσων ήθελαν να μπουν στο ίδρυμα με πρόσχημα την προστασία εκδήλωσης για το προσφυγικό». «Αρχικά», τονίζεται, «οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο είναι και θα συνεχίσει να είναι άσυλο ιδεών και ελεύθερης διακίνησης απόψεων μη ρατσιστικού ή φασιστικού περιεχομένου». «Η όποια προσπάθεια ακύρωσης εκδηλώσεων και φίμωσης απόψεων που προκύπτει ως έκφραση διαφωνίας δεν μπορεί παρά να μας βρει απέναντί της. Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβανόμαστε το άσυλο α λα καρτ. Αντίθετα, αγωνιζόμαστε για την προάσπισή του αλλά και για την ελεύθερη έκφραση του καθενός και της καθεμίας». «Αυτό το είδος πρύτανη», υποστηρίζουν στην ανακοίνωση, «καμιά σχέση δεν έχει με τα ιδανικά της εκπαίδευσης που θέλουμε, καμιά σχέση δεν έχει με τα δημοκρατικά ιδεώδη που πρέπει να διέπουν τα πανεπιστήμια, καμιά σχέση δεν έχει τελικά με τις ανάγκες της πανεπιστημιακής κοινότητας που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να δείξει ότι δεν έχει καμιά ανοχή σε τέτοιους πρυτάνεις είτε τους λένε Ζαπράνη, είτε Καραμπίνη, είτε οτιδήποτε άλλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή