Ν.Δ.: Πρόταση Εξεταστικής για την Υγεία

Ν.Δ.: Πρόταση Εξεταστικής για την Υγεία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα αυστηρή προειδοποίηση ότι, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία και ότι η καθυστέρηση κοστίζει ήδη στην πραγματική οικονομία πάνω από 12 δισ. απευθύνει η Πειραιώς, η οποία ανεβάζει τους τόνους και ενόψει της συζήτησης για την Εξεταστική για την Υγεία στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι συνειδητά «ρίχνει τη χώρα στο καναβάτσο» και περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα της οικονομίας, σημειώνοντας ότι, ακόμη κι αν κλείσει η αξιολόγηση, η χώρα θα σέρνεται «σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού». Λίγη ώρα αργότερα η Ν.Δ. περνούσε στην αντεπίθεση έναντι των κινήσεων αντιπερισπασμού της κυβέρνησης, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία που καλύπτει τα έργα και τις ημέρες και των κ. Πολάκη και Ξανθού (1996-2017).

Η πρόταση, η οποία αφήνει αιχμές για τις κομματικές σκοπιμότητες της αντίστοιχης των κυβερνητικών βουλευτών, υπογραμμίζει ότι η τελευταία διετία θα πρέπει «οπωσδήποτε» να γίνει αντικείμενο μιας Εξεταστικής, καθώς, πέραν των άλλων, «έχουν ήδη αποσταλεί από τη Δικαιοσύνη προς τη Βουλή φάκελοι δικογραφίας που αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο και τυχόν αδικήματα υπουργών που δεν έχουν καταληφθεί από την αποσβεστική προθεσμία του αρ.86 του Συντάγματος». Η Ν.Δ. επιμένει μάλιστα ότι θα πρέπει να εξεταστεί το σύνολο της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 1996 μέχρι σήμερα και να εξεταστεί ο φάκελος που έχει σταλεί από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά παρεμβάσεις του αρμόδιου υπουργού στον διαγωνισμό για την κάλυψη θέσεων προσωπικού. Αφήνει δε αιχμές ότι τυχόν αδίκημα του υπουργού δεν έχει παραγραφεί και «θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει βουλευτής που επιθυμεί την επέλευση της παραγραφής του». Η πρόταση λειτουργεί και ως πρόβα ενόψει της συζήτησης της Μεγάλης Τετάρτης στη Βουλή, η οποία, πάντως, για τη Ν.Δ. αναμένεται να μετατραπεί σε εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση. Σχετική σύσκεψη έγινε στην Πειραιώς με τη συμμετοχή των πρώην υπουργών Υγείας (Αδ. Γεωργιάδη, Μ. Βορίδη, Μ. Σαλμά) και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Δένδια.

Συνάντηση με Κουτσούμπα

Χωρίς να προκύψει κοινό ανακοινωθέν, κάτι που δεν επεδίωκε, εξάλλου, καμία από τις δύο πλευρές, ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. «Οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές υπάρχουν, αλλά το να μπορούμε να επικοινωνούμε ή να διαβάζουμε την ιστορική μνήμη ο καθένας από τη δική του σκοπιά είναι χρήσιμο», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας πριν από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή σε μια κίνηση αβρότητας (η προηγούμενη είχε γίνει στα γραφεία της Ν.Δ.) από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη. Στη συνάντηση ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφέρθηκε στο μεγάλο κόστος της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και στις «βαρύτατες ευθύνες» της κυβέρνησης για τις παρεμβάσεις στους θεσμούς και στη Δικαιοσύνη, ενώ επέμεινε στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Ο κ. Μητσοτάκης χάρισε στον κ. Κουτσούμπα το κείμενο της Συμφωνίας της Θερίσσου, που γράφτηκε από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και απέβλεπε στην αποφυγή του εμφυλίου πολέμου στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή