Σε λογική ρουσφετολογικών διευθετήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ – σφοδρές αντιδράσεις για την αποκάλυψη της «Κ»

Σε λογική ρουσφετολογικών διευθετήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ – σφοδρές αντιδράσεις για την αποκάλυψη της «Κ»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εντονότατη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, όπως ανέδειξε η «Κ», επιχειρεί να τροποποιήσει προσφάτως ψηφισθείσα, εξόχως προβληματική διάταξη νόμου, σχετική με προσλήψεις αγνώστου αριθμού υπαλλήλων στον Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ), καθώς και σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σχετιζόμενα με το δημόσιο.

Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της προβληματικής νομοθέτησης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προσλαμβάνει νέες διαστάσεις, με τελευταία την περίπτωση τροπολογίας προστατευτικής «ιδιωτικών δασικών εκτάσεων» που δηλώθηκε από το κυβερνών κόμμα ως μηδέποτε κατατεθείσα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κατάθεσής της.

Για τις προσλήψεις

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τροπολογία την οποία καταθέσατε είναι ντροπή. Δεν επιτρέπεται να φέρνετε μια τροπολογία, η οποία θα ανοίξει άλλον έναν ατελείωτο κατάλογο «πλάγιων διορισμών», για να κάνετε τα ρουσφέτια σας τα τοπικά. Είναι ντροπή, είναι κατάργηση της αξιοκρατίας, είναι κατάργηση της Αρχής του νόμου του ΑΣΕΠ και καλά θα κάνετε να σοβαρευτείτε, διότι αυτού του είδους οι τροπολογίες, το μόνο που εκθέτουν τελικά είναι τους ανθρώπους- ονομαστικά δε τους 63- οι οποίοι υπογράφουν αυτήν την τροπολογία», είπε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ) κατά την διάρκεια συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή, επί του επείγοντος νομοσχεδίου στο οποίο κατατέθηκε –για να ψηφιστεί την Μ.Τρίτη- η επίμαχη τροπολογία.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, να αποσύρετε αυτή την τροπολογία και, αν δεν το κάνετε εσείς, καλώ τον Υπουργό να μην την κάνει δεκτή αυτή την τροπολογία. Διότι με αυτήν την βουλευτική τροπολογία ανοίγει η πόρτα διάπλατα για την κατάργηση του ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων ενός μεγάλου αριθμού, ενός μεγάλου φάσματος επιχειρήσεων δημόσιου τομέα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γ.Αμυράς (Ποτάμι), για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Αν περάσει αυτή η βουλευτική τροπολογία, ο οποιοσδήποτε διοικητής δημόσιου οργανισμού θα μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει και όσους θέλει σε μια σειρά νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται κατά 50% τουλάχιστον από το κρατικό προϋπολογισμό. Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, η τροπολογία αυτή δεν είναι αθώα. Είναι πονηρή και πρέπει να μην την κάνετε δεκτή».

Ο παριστάμενος υπουργός Σωκ. Φάμελλος απέφυγε να δηλώσει αν την κάνει ή όχι αποδεκτή. Ωστόσο, δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την υπερασπίστηκαν μεν, πλην όμως οι παρεμβάσεις τους συνιστούσαν επιβεβαίωση μιας «κατ’ εξαίρεση» παράκαμψης του ΑΣΕΠ, όπως σημειωνόταν στο σχετικό δημοσίευμα της «Κ».

«Με την τροπολογία, αναστέλλουμε την ισχύ του άρθρου προκειμένου να ολοκληρώσουν για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, προκειμένου οι αγρότες να μπορέσουν να ποτίσουν φέτος. Αυτό κάνουμε» είπε σχετικά ο πρώτος υπογράφων την τροπολογία Στ.Αραχωβίτης, βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι  Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Πάνω σε αυτό ήρθε να απαντήσει η τροπολογία προκειμένου να διευκολυνθούν αυτοί οι άνθρωποι και να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Ό,τι άλλο ακούστηκε σε σχέση με τον ΑΣΕΠ, απλά θα το χαρακτηρίσω ως φαιδρό, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη πολιτεία, με μια τροπολογία, να αλλάζει ένα καθεστώς, το οποίο το υπηρετούν και υπηρετείται από τους πολίτες τα τελευταία χρόνια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γ. Ουρσουζίδης (ΣΥΡΙΖΑ).

Για τα δάση στα Ιόνια νησιά

Η περίπτωση της τροπολογίας που αρχικώς ανακοινώθηκε ότι κατατέθηκε, αλλά δύο ώρες αργότερα, με διορθωτική ανακοίνωση «εμφανίστηκε» ως μηδέποτε κατατεθείσα, είναι της κυρίας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου (βουλευτού Κεφαλληνίας του ΣΥΡΙΖΑ). Αφορούσε υποθέσεις κυριότητας δασικών εκτάσεων στα Ιόνια Νησιά, και μέσω αυτής ζητείτο ουσιαστικά και πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων να μην προβάλλει το δημόσιο δικαιώματα κυριότητας  «σε δάση και δασικές εν γένει εκτάσεις», που «βρίσκονται στην περιφέρεια των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή