Σταϊνμάγερ: «Να μάθουμε να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη»

Σταϊνμάγερ: «Να μάθουμε να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φιλοευρωπαϊκά μηνύματα για τα μεγάλα διακυβεύματα της Ευρώπης, αιχμές για όσους «κάνουν παιχνίδι στα χέρια τους» την Ευρώπη –προφανώς αναφερόμενος στο Brexit–, αλλά και την ευχή να μη μονοπωλεί τις ελληνογερμανικές σχέσεις το κλείσιμο της αξιολόγησης, εξέπεμψε κατά την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας απηύθυνε μήνυμα ότι, για όσα έχει επωμιστεί η Ελλάδα στην οικονομική κρίση της, οφείλεται σεβασμός, ενώ σχολιάζοντας το χθεσινό Eurogroup ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία και να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να δοθεί τέλος στην ασάφεια και την ανασφάλεια.

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις και να μάθουμε ξανά να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μη θεωρούμε ότι ευθύνεται για όλα όσα δεν μας αρέσουν», είπε ενώπιον του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι «σιγά σιγά οι άνθρωποι ξεκαθαρίζουν μέσα τους τι σημαίνει Ευρώπη» και ότι ίσως το Brexit να καθιστά σαφές σε πολλούς ότι «θα πρέπει να συμβεί κάτι και να μην αφήσει η Ευρώπη να την κάνουν παιχνίδια στα χέρια τους οι άλλοι». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα της Ευρώπης, αλλά και να δοθεί ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Νωρίτερα, υποδεχόμενος τον Γερμανό ομόλογό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «τρέφει ειλικρινή εκτίμηση στο πρόσωπό σας γιατί δεν ξεχνά πόσο συμβάλατε έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της Eυρωζώνης» και υπογράμμισε ότι η επίσκεψη Σταϊνμάγερ δείχνει ότι ο νεοεκλεγείς Γερμανός πρόεδρος επιθυμεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο κ. Παυλόπουλος χαιρέτισε το αποτέλεσμα του Eurogroup τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η συνέπεια της Ελλάδας στη δεύτερη αξιολόγηση και οι εταίροι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επανέλαβε δε την πάγια άποψή του ότι είναι απόφαση της Ελλάδας να πορευθεί εντός της Eυρωζώνης και το πράττει με μεγάλες θυσίες που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη. Δήλωσε μάλιστα την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους και κυρίως με τη Γερμανία για να ξαναγίνει η Ε.Ε. ελκυστική και «να δείξουμε σε όσους την εγκατέλειψαν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν υποτιμώντας την αποφασιστικότητά της να φτάσει στον τελικό της προορισμό: τη διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊνμάγερ τόνισε ότι δεν υπάρχει τελική απάντηση στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε όμως ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η βελτίωση στη φύλαξη των συνόρων». Ενώπιον του κ. Τσίπρα, δε, δήλωσε ότι εκτιμά το έργο και το θάρρος της Ελλάδας στο προσφυγικό.

Το Κυπριακό

Ο κ. Παυλόπουλος, από την πλευρά του, απηύθυνε μήνυμα ότι καμία αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή και υπογράμμισε τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με την επισήμανση ότι αυτή περνάει μέσα από τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης. Η ευθύνη δεν ανήκει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, ανήκει σε αυτούς που αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να ανεχθεί «αναχρονιστικές προτάσεις» όπως οι εγγυήσεις. Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε αιχμές ότι «δεν ταιριάζει σε λαούς που ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια να έχουν φοβικά σύνδρομα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή