Ν.Δ.: Θα «επαναδιαπραγματευθούμε» τη συμφωνία

Ν.Δ.: Θα «επαναδιαπραγματευθούμε» τη συμφωνία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτική και επικοινωνιακή ακύρωση της συμφωνίας, μέσω της υπενθύμισης των νέων επώδυνων μέτρων που αυτή συνεπάγεται, εστιάζει την κριτική της τα τελευταία 24ωρα η Πειραιώς, με την κρίσιμη επισήμανση ότι η Ν.Δ. θα την «επαναδιαπραγματευτεί». Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εξαπολύσει την Τετάρτη εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση τόσο για τις καθυστερήσεις που στοιχίζουν στους πολίτες και στη χώρα όσο και για το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής – εικόνα που για τη Ν.Δ. δικαιολογεί ακόμη περισσότερο το αίτημά της για πολιτική αλλαγή.

Hδη από την περασμένη Παρασκευή, όταν βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup της Βαλέτας, η Πειραιώς άρχισε να αποδομεί τη συμφωνία ή, μάλλον, το πλαίσιο –υπενθύμιζαν στη Ν.Δ.– προκειμένου να καταστεί εφικτή η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. «Φτώχεια, περικοπές, υπερφορολόγηση» είναι το τρίπτυχο με το οποίο η Πειραιώς προαναγγέλλει τη διατήρηση των υψηλών τόνων στην οικονομία, αποδομώντας την όποια συμφωνία και εστιάζοντας στις περικοπές των συντάξεων και στη μείωση του αφορολογήτου.

Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι όσα θα συμφωνήσει η κυβέρνηση αποτελούν τέταρτο μνημόνιο, για το οποίο ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα δεν έχει νομιμοποίηση, ενώ, πολύ περισσότερο, δεν έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, παρότι συνομολογεί στα μέτρα.

«Ούτε ένα ευρώ»

Μια αποστροφή του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. είναι χαρακτηριστική: «Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα πέραν του κοινοβουλευτικού της βίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης», υπογράμμισε ο Βασ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας υπονομεύει το μέλλον της χώρας για πολλά χρόνια. Η Πειραιώς εμμέσως πλην σαφώς εννοεί ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται τώρα για μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020 ναρκοθετούν και την πορεία της επόμενης κυβέρνησης, παρότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επιδιώξει να αλλάξει τους όρους της συμφωνίας σε συνεννόηση με τους δανειστές. Τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται ούτε η ομοβροντία κορυφαίων στελεχών ότι η Ν.Δ. θα «επαναδιαπραγματευθεί» τη συμφωνία. «Η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευθεί τα μέτρα», δήλωσε (ΣΚΑΪ) ο γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης, υπενθυμίζοντας ότι το είχε κάνει και στο παρελθόν επί κυβέρνησης Σαμαράς, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι διαπραγματευόταν επί μήνες γιατί «ήθελε να φορτώσει την περικοπή των συντάξεων στον επόμενο, δηλαδή στον κ. Μητσοτάκη» (ΣΚΑΪ), υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. σε συνεννόηση με τους δανειστές θα αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής. «Θα επαναδιαπραγματευτούμε», τόνισε και ο Ν. Δένδιας (ANT1), προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. δεν λέει «μονομερώς θα σκίσουμε τα μνημόνια». Περισσότερα αναμένονται από τα χείλη του προέδρου της Ν.Δ. στην εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση που αναμένεται να εξαπολύσει στη Βουλή την Τετάρτη, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.

Συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. ήδη προϊδεάζουν ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη δεν θα εστιάσει μόνο στην υγεία, αλλά επίσης στις καθυστερήσεις που φέρνουν νέα μέτρα και στην καθημερινότητα των πολιτών που χειροτερεύει σε όλα τα επίπεδα. Για τη συζήτηση της Τετάρτης ο χθεσινός πρωινός καφές στην Πειραιώς διευρύνθηκε με τη συμμετοχή των Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή