Ν.Δ.: O πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού τελειώνει

Ν.Δ.: O πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού τελειώνει

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκλειστικός «ιδιοκτήτης» του νέου γύρου λιτότητας που θα σηματοδοτήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η υπενθύμιση από τα χείλη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι όλο και πιο επίμονη από δω και στο εξής, καθώς τα μέτρα που έρχονται ξεπερνούν τον πολιτικό χρόνο της παρούσας κυβέρνησης. Τις ευθύνες του πρωθυπουργού θα «φωτογραφίσει» ο πρόεδρος της Ν.Δ. και σήμερα από το βήμα της Βουλής, επαναφέροντας το αίτημά του για πολιτική αλλαγή μέσα από την επισήμανση ότι τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να αναλάβει μια ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς ποντάρει πολλά στη σημερινή αντιπαράθεση του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό, καθώς είναι η πρώτη σύγκρουση κορυφής με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγα 24ωρα αφού το μελανό περίγραμμα μιας συμφωνίας που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα που ξεπερνούν τον κοινοβουλευτικό βίο της παρούσας κυβέρνησης έχει ήδη διαφανεί. Με παρόμοια ακρίβεια έχει περιγραφεί για τον κ. Μητσοτάκη και η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται, όπως το έθετε στενός του συνεργάτης, «στα όρια της δημοσκοπικής ανοχής». Υπό αυτό το πρίσμα, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης των κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, για τη Ν.Δ. δεν είναι παρά η αφορμή για μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και τη διαπραγματευτική τακτική των καθυστερήσεων, που τελικά κατέληξε σε απαιτήσεις των δανειστών για μέτρα που δεν υπήρχαν στον ορίζοντα μερικούς μήνες νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να «φωτογραφίσει» ως αποκλειστικά υπεύθυνο για τον λογαριασμό τον κ. Τσίπρα, ενώ θα θυμίσει ότι στην πορεία ο πρωθυπουργός «κατάπιε» όλες τις κόκκινες γραμμές του που αφορούσαν τις περικοπές συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου. Βέβαιο θεωρείται ακόμη ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επαναλάβει δημοσίως την εδραιωμένη πεποίθησή του ότι, αν η αξιολόγηση δεν κλείσει, η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία, αλλά ότι, ακόμη και αν κλείσει, η χώρα θα συνεχίσει να «σέρνεται». Αναμένεται δε να υπογραμμίσει ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει ούτε την αξιοπιστία ούτε τη νομιμοποίηση να ξεκινήσει τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και να καταλήξει διατυπώνοντας εκ νέου την αναγκαιότητα για εκλογές, ώστε να αναλάβει μια αξιόπιστη κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι ο πολιτικός χρόνος του πρωθυπουργού τελειώνει, κάτι που καταγράφεται και από τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη «δείχνουν» στις δημοσκοπήσεις και δη την τελευταία του ΠΑΜΑΚ, που καταγράφει την πλειοψηφία των πολιτών να εκφράζει την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται και ενεργεί με μοναδικό του γνώμονα την παραμονή στην εξουσία. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Υγείας, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. υπογράμμιζαν ότι «δεν θα κυλιστούμε στη λάσπη, όπως θέλει ο κ. Τσίπρας». Μεγάλο βάρος της συζήτησης για την Υγεία θα αναλάβουν οι Βασίλης Οικονόμου και Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναφερθεί ακόμη στη συνολική κατάσταση της χώρας, αλλά και στο θέμα της ΔΕΗ.

Με φορείς

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναδεικνύει την κορωνίδα του οικονομικού του προγράμματος της Ν.Δ., που είναι το φρένο στην υπερφορολόγηση, βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων –τους προέδρους του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και εκπροσώπου του ΔΣΑ– οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή