Μητσοτάκης: «Βατερλώ» η συμφωνία

Μητσοτάκης: «Βατερλώ» η συμφωνία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις γκρίζες ζώνες της (μέχρι στιγμής) συμφωνίας με τους δανειστές, ήτοι νέα μέτρα και νέο μνημόνιο χωρίς ρύθμιση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα και χωρίς χρηματοδότηση, ανέδειξε στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «αυτογελοιοποίηση» και Βατερλώ μιας «θλιβερής διακυβέρνησης». Ταυτόχρονα, επανέλαβε εμφατικά το αίτημα για εκλογές προκειμένου η χώρα να κάνει επανεκκίνηση. Σε μια ομιλία με έντονα πολιτικό χρώμα, αλλά και με διακριτό το δίπολο βυθός –«βουλιάξατε τη χώρα και αντί να πετάτε σωσίβιο, πάτε να πνίξετε τους πολίτες», είπε– έναντι της Ελλάδας της κανονικότητας και της δημιουργίας, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό για την αέναη διαπραγμάτευση που κατέληξε σε νέα οδυνηρά μέτρα, ενώ δεν εφείσθη προσωπικών χαρακτηρισμών φωτογραφίζοντας τον κ. Τσίπρα ως «σκηνοθέτη τυφλών συγκρούσεων».

«Υποθηκεύεται το μέλλον της χώρας από τους δανειστές ως αντίμετρο για την αναξιοπιστία αυτών που κυβερνούν στο παρόν, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και είναι, δυστυχώς, το μόνο πραγματικό αντίμετρο για τη ζημιά που συνεχίζουν οι κυβερνώντες να κάνουν στη χώρα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., κάνοντας τον λογαριασμό των μέτρων και αποδομώντας τα αντίμετρα, τα οποία θα ισχύσουν μόνον αν ξεπεραστούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%). «Η κατάσταση της χώρας είναι τραγική και η θέση της είναι ευάλωτη», σημείωσε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και για το 2018. Κριτική άσκησε και προς τους δανειστές για την αποδοχή του «λάθος μείγματος» δημοσιονομικής πολιτικής.

Οσον αφορά το χρέος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύθηκε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια χωρίς να κερδίσει κάτι συγκεκριμένο. «Δεχθήκατε μέτρα χωρίς ρύθμιση για το χρέος και μάλιστα χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018. Τέταρτο μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε», σημείωσε. Σχολιάζοντας την απάντηση του Ευκλ. Τσακαλώτου προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. για το χρέος, πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι ο ΥΠΟΙΚ τελεί σε πανικό και λέει ψέματα και ότι «όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα για το χρέος». Σε ό,τι αφορά την εξεταστική για την Υγεία, σημείωναν ότι είναι «παράλογο» να μη δέχεται η κυβέρνηση να διερευνηθούν τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ η Ν.Δ. δέχεται να γίνει συζήτηση για την προηγούμενη 20ετία.

«Συνθηκολόγηση»

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί εκλογών επέλεξε τη συνθηκολόγηση, επιδιώκοντας να φορτώσει τον λογαριασμό στην επόμενη κυβέρνηση. «Οι πολίτες, όμως, γνωρίζουν», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου «έχουν την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου». Επανήλθε δε στο αίτημα για εκλογές ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας, συνοδεύοντάς το με ένα θετικό αφήγημα και την επίκληση στις «δημιουργικές δυνάμεις» του τόπου «για να δοθεί ώθηση στην οικονομία, να διεκδικήσουμε με αξιοπιστία ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον, να εγγυηθούμε την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Και εμμέσως πλην σαφώς, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο κ. Τσίπρας δεν έχει πλέον ούτε το πολιτικό κεφάλαιο ούτε τη νομιμοποίηση να συζητήσει σοβαρά με τους εταίρους, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε «αποδρομή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή