Συμφωνία-εξπρές θέλει το Μαξίμου

Συμφωνία-εξπρές θέλει το Μαξίμου

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σενάριο των ευθύγραμμων εξελίξεων, χωρίς «περιττές καθυστερήσεις» και τεχνητά εμπόδια εξακολουθεί να επενδύει η κυβέρνηση, με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη είναι εφικτή η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί της τεχνικής συμφωνίας. Στο επιτελείο του Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, καθώς θεωρούν ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο αφήγημα για τον οδικό χάρτη εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, με συγκεκριμένα βήματα και σαφές χρονοδιάγραμμα. Πρωτίστως, βεβαίως, θεωρούν ότι με τη δημόσια παρουσία του πρωθυπουργού και την υποστήριξη των κυβερνητικών επιλογών στο ανώτερο δυνατό επίπεδο έχουν κατευναστεί οι όποιες ανησυχίες και προβληματισμοί διατυπώνονται από βουλευτές και κομματικά στελέχη για το κατά πόσον είναι υπερασπίσιμοι ένας νέος συμβιβασμός και η υποχώρηση, για άλλη μια φορά, στην απαίτηση για νέα μέτρα. Ο κ. Τσίπρας έδωσε την επιχειρηματολογία για την υπεράσπιση των επιλογών αυτών.

Βεβαίως, μέσα στις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι κινήσεις προλείανσης του εδάφους, ώστε να εξουδετερωθούν πιθανοί κραδασμοί σε κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε χθες συνάντηση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, στο πλαίσιο της προεργασίας για την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης των μέτρων. Παράλληλα, αναμένεται εντός των επομένων ημερών και μόλις υπάρχει μια περισσότερο σαφής εικόνα για την τελική μορφοποίηση των κειμένων, να συνεδριάσει και η κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να απαντηθούν τα όποια ερωτήματα των βουλευτών. Δεν φαίνεται, πάντως, να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για πιθανές διαρροές. Υπό την αίρεση, βεβαίως, ότι η τελική δέσμη μέτρων θα είναι ισορροπημένη, καθώς, για την ώρα, δεν υπάρχει απολύτως ξεκάθαρη εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ο σχεδιασμός παραμένει να ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου, ώστε στις 22 του μήνα να επικυρωθεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης από το Eurogroup. Οσον αφορά την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, πάντως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι αυτή θα έρθει άμεσα, παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και διά στόματος κ. Τσίπρα, να ψηφιστούν εκ των προτέρων και τα μέτρα για μετά το 2019.

Στρατηγική πόλωσης

Προκειμένου να συσπειρώσουν την Κ.Ο., στην κυβέρνηση επιλέγουν στρατηγική σκληρής πόλωσης έναντι της Ν.Δ. Ετσι, χθες, στα σχόλια της Ν.Δ. επί της συνέντευξης Τσίπρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο απάντησε καταγγέλλοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θράσος και ψευδολογία. Ειδικότερα, κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι ψεύδεται όταν λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να υπερβεί το 3,5% το 2019 και το 2020 για να ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα, ότι επίσης ψεύδεται όταν αναφέρει ότι υπάρχει στο τραπέζι τέταρτο μνημόνιο και ψεύδεται σε όσα υποστηρίζει σε σχέση με το χρέος. Ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης και της δύσκολης πολιτικά διαδικασίας ψήφισης των μέτρων, η κυβέρνηση θα διατηρήσει υψηλούς τόνους έναντι της αντιπολίτευσης για να ενισχύσει τη συσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών. Παράλληλα, στο Μαξίμου επενδύουν στην ανάδειξη των αντίμετρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση. Το σημείο του πιο έντονου προβληματισμού, πάντως, παραμένει το θέμα του χρέους και η ανησυχία να διατηρηθούν οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ και να μη δοθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, τίποτα περισσότερο από κάποιας μορφής γενικόλογη υπόσχεση μελλοντικής διευθέτησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή