«Δικό μας γήπεδο οι επενδύσεις»

«Δικό μας γήπεδο οι επενδύσεις»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ψήφιση των μέτρων έρχεται και η ώρα της αλήθειας για την κυβέρνηση πλησιάζει. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η στάση της Ν.Δ., και κυρίως η απόφαση να καταψηφιστούν τα «ψευτο-αντίμετρα», είναι ξεκάθαρη: έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, ενώ στα πολιτικά επιχειρήματα προστίθεται πλέον και η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για εφαρμογή θετικών αντιμέτρων τώρα, από το πλεόνασμα του 2016. Είναι η ώρα να υπογραμμιστεί η… άβυσσος που τους χωρίζει, ώστε η ατζέντα να περάσει στο «γήπεδο» της Ν.Δ. – αυτό της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ενός ρεαλιστικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, διάσταση που θα αναδείξει στη σημερινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, μαζί με τα συμπεράσματα από τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία, τα οποία εκτιμά ότι θα έχουν αντανάκλαση σε όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανά την Ευρώπη.

Το μήνυμα είναι ένα και συνίσταται στη διαπίστωση ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εκφράσει το μετριοπαθές Κέντρο και την πολιτική των επενδύσεων. «Και να ήθελε ο κ. Τσίπρας να κάνει στροφή προς το μετριοπαθές Κέντρο, δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει. Ούτε μπορεί ο ίδιος, ούτε έχει αυτές τις απόψεις να υπηρετήσει αυτή την πολιτική, ούτε αυτή μπορεί να υιοθετηθεί από το κόμμα του. Αν θέλει να φέρει επενδύσεις, είναι ευπρόσδεκτος να δοκιμάσει. Αυτό είναι το δικό μας γήπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο κ. Μητσοτάκης. Αναμένεται να το επαναλάβει σήμερα ενώπιον των βουλευτών του, μαζί με τη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση που φέρνει τέταρτο μνημόνιο και που αδυνατεί να υλοποιήσει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Εξάλλου και η πρόταση του κ. Μητσοτάκη να εφαρμοστούν τώρα αντίμετρα, κάνοντας χρήση του 0,5% της υπέρβασης του πλεονάσματος του 2016, στην κατεύθυνση μείωσης της φορολογίας, πέραν του να αναδείξει την αμφιθυμία της κυβέρνησης ότι θα καταφέρει να υπερβεί τον στόχο του πλεονάσματος και για το 2017, εξυπηρετούσε και αυτή τη στόχευση. Στις τελευταίες παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μένει μόνο στην αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό. Θυμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει αυξήσει συνολικά 27 φόρους και διαχωρίζει το δικό του πολιτικό στίγμα μιλώντας για μείωση των φόρων ώστε να «πάρει μπρος η δημιουργική Ελλάδα», για «παραγωγικό Δημόσιο» και για «ανταγωνιστική οικονομία».

«Τομή με το παρελθόν»

Το γεγονός, άλλωστε, ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας ανήκουν σε «δύο διαφορετικούς κόσμους» φρόντισε να υπογραμμίσει με αφορμή τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, θέτοντας εκ νέου το διακύβευμα «πρόοδος έναντι συντήρησης», αλλά και το αίτημα για ανανέωση και πολιτικές συνθέσεις στα παραδοσιακά κόμματα. «Ηταν μια νίκη της κοινής λογικής, της μετριοπάθειας και του ρεαλισμού απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού και του σκληρού διχασμού. Ηταν ξεκάθαρο ότι η Γαλλία ήταν σε θέση να κάνει μια τομή με το παρελθόν. Το συμπέρασμα είναι ότι τα παραδοσιακά κόμματα πρέπει να αλλάζουν», σημείωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) στον απόηχο των γαλλικών εκλογών, τις οποίες θα σχολιάσει εκτενώς σήμερα στην ομιλία του.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Σαββίδη, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε νέο μήνυμα ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί «ούτε παρεμβάσεις ούτε εκβιασμούς». Οπως το έθεσε, «η επιχειρηματικότητα χρειάζεται κι αυτή τους δικούς της κανόνες. Και οι κανόνες θα επιβληθούν προς όλες τις κατευθύνσεις. Ολοι οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, αρκεί να τηρούν τον νόμο και να μη θεωρούν ότι πρέπει να αποκτήσουν τον έλεγχο κάποιου μέσου ενημέρωσης για πολιτική προστασία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή