ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΝΔ καλούν Κοτζιά για εξελίξεις στα Βαλκάνια και Σκοπιανό

Βουλευτές ΝΔ καλούν Κοτζιά για εξελίξεις στα Βαλκάνια και Σκοπιανό

Οι εξαιρετικά ρευστές εξελίξεις στα Βαλκάνια και το Σκοπιανό, έρχονται προς συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία της ΝΔ, υπό το πρίσμα δηλώσεων που έκανε πρόσφατα (Σκάι) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Με πρώτο τον κ. Γ. Κουμουτσάκο, 18 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσαν επίκαιρη επερώτηση καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά να παρουσιάσει τις κυβερνητικές θέσεις τόσο για τα όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, όσο και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Αφορμή για την επερώτηση, όπως σημειώνουν, είναι ορισμένες αναφορές του κ. Π.Καμμένου στην προαναφερθείσα συνέντευξη και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες φράσεις του:

α. «Θεωρώ, λοιπόν, ότι η εγγύηση για τη Δύση είναι η δημιουργία ενός χριστιανικού τόξου».

β. «Όσον αφορά τα Σκόπια, είναι ξεκάθαρο ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αλβανικής καταγωγής». 

γ. «δεν πρόκειται να δεχτώ τη χρήση του όρου ‘Μακεδονία’».

Οι γαλάζιοι επερωτώντες υπογραμμίζουν ότι είναι «ανάγκη η εξωτερική πολιτική της χώρας να ασκείται με συνοχή, υπευθυνότητα και συγκρότηση, ειδικά σε μια συγκυρία όπου η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι ιδιαιτέρως ρευστή και κρίσιμη».

Και αφού σημειώνουν, επίσης, ότι "σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ «η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι σαφής: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη «Μακεδονία» που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», καλούν τον κ. Κοτζιά να πει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, αν συμφωνεί με τις δηλώσεις του ΥΕΘΑ, και αν αντικατοπτρίζουν οι θέσεις του κ. Καμμένου περί «δημιουργίας χριστιανικού τόξου» την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών". Παράλληλα, οι 18 βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πει ο υπουργός Εξωτερικών "ποιά τελικά είναι η επίσημη θέση της χώρας αναφορικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ; Εκείνη που αναφέρει το ΥΠΕΞ ή εκείνη που δηλώνει ο ΥΕΘΑ", και αν οι αναφορές του ΥΕΘΑ αποτελούν τη γενικότερη βάση πάνω στην οποία οικοδομείται η Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας;