ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: «Αγνωστοι αι βουλαί του Μάριο Ντράγκι»

Τσακαλώτος: «Αγνωστοι αι βουλαί του Μάριο Ντράγκι»

«Αγνωστοι αι βουλαί του Μάριο Ντράγκι», ήταν η αποκαλυπτικά ειλικρινής απάντηση που έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ στο θέμα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Το QE είναι δύσκολο θέμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, έχει το δικό της συμβούλιο και όπως ο Κύριός μας, η ΕΚΤ εργάζεται με μυστήριους τρόπους», είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους..

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και υποστήριξε κανονικά θα έπρεπε και οι δανειστές να θέλουν το ίδιο, γιατί διαφορετικά θέτουν σε κίνδυνο την εξόφληση του δανείου τους.

«Το πως θα δουλέψει αυτό με το ΔΝΤ μέσα, έξω , η το μισό μέσα και το μισό έξω δεν ξέρω», ομολόγησε.

Οπως είπε, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τις δικές τους γνώμες και να μην κρύβονται πίσω από τις γνώμες άλλων, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να εξαρτήσει την απόφασή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από την γνώμη του ΔΝΤ.

Πλησιάζουμε στη στιγμή που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών , προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην επιτευχθεί η συμφωνία που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Πρόσθεσε, πάντως, πως δεν θέλει  να κατηγορήσει κανένα για παρεμπόδιση της συμφωνίας .

Επίσης, είπε ότι υπήρχε μια φράση στο ανακοινωθέν του Eurogroup  που ήταν αδύνατον να δεχθεί η Ελλάδα. «Εμείς, το  Eurogroup,  κατανοούμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσει το ΔΝΤ το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο», έλεγε η φράση.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως είναι σίγουρος ότι εργάζεται για λύση, παρά τα όσα είπε στο Eurogroup. «H μπάλα είναι στο γήπεδο των εταίρων και του ΔΝΤ. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Τσακαλώτο η μη ένταξη στο QE  δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.