Η προκλητικότητα της Τουρκίας, σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση για το Κυπριακό

Η προκλητικότητα της Τουρκίας, σε πρώτο πλάνο στη συζήτηση για το Κυπριακό

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προκλητικότητα που παγίως χαρακτηρίζει τις δράσεις της Τουρκίας, προβληματίζει κυβέρνηση και αντιπολίτευση στον απόηχο του πρόσφατου αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και ενόψει των ερευνών που έχει σχεδιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΑΟΖ της. Ο προβληματισμός αυτός, καθώς όμως και η ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μην μείνουν αναπάντητες οι προκλήσεις, ειδικά σε βάρος της Λευκωσίας, κατεδείχθησαν στο πρώτο μέρος της μακράς κοινοβουλευτικής διδικασίας σε επίπεδο πολτιικών που διεξήχθη με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η διαδικασία, πάντως, σημαδεύτηκε και από ένα παράπλευρο ζήτημα: ανεδείχθη, μετά από παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μείζονος πολιτικής σημασίας ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων –μεταξύ Καμμένου και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου- ως προς το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Μάλιστα έγινε τόσο εμφανής η διάσταση αυτή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απώλεια «δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση επί σοβαρότατου ζητήματος. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων σημείωσε ότι όταν έρθει η κρίσιμη ώρα των αποφάσεων θα επιδιώξει ευρεία σύμπτωση απόψεων, η οποία θα αφορά όλες τις πτέρυγες ελληνικού κοινοβουλίου και όχι μόνο ενδoκυβερνητικά.

Για τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας.

«Το μήνυμά μας προς την Τουρκία, το οποίο αναδείχθηκε και κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, πρέπει να παραμείνει σταθερό, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είμαστε αποφασιστικοί στην προάσπιση των αρχών και δικαιωμάτων μας έναντι οποιασδήποτε απειλής και παράνομης διεκδίκησης» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει:

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει τα δικαιώματά της, αυτά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και σε αυτήν την επιλογή της είναι αυτονόητο ότι θα έχει τη στήριξη τόσο της Ελλάδας όσο όμως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας συνολικά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε σχετικά: «Το μήνυμά μας πρέπει να είναι καθαρό: Καμία αμφισβήτηση δεν είναι νοητή, καμία ενέργεια παρεμπόδισης κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν είναι αποδεκτή. Στο Αιγαίο, η αναθεωρητική πολιτική, η παραβατική συμπροφορά και οι προκλήσεις της γείτονος συνεχίζονται. Η κατάσταση αυτή αυξάνει τους εν δυνάμει κινδύνους. Η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει αυτή τη στάση. Οι λαοί μας δεν μπορούν και δεν πρέπει να πορευτούν μέσα από εντάσεις και αδιέξοδα. Και εδώ θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο είμαστε στοιχισμένοι σε μία συμπαγή εθνική γραμμή ευθύνης έναντι στις τούρκικες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και στην αδιαλλαξία της Άγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίο».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωτεινή Γεννηματά, επισήμανε: «Χρειάζεται προσοχή και σοβαρότητα η διαχείριση της επόμενης ημέρα. Πρέπει να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε λίγες ημέρες η Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας νομίμως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες, θα ξεκινήσει έρευνες στην ΑΟΖ της, σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες για υδρογονάνθρακες».

Από την πλευρά του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚE Δημ. Κουτσούμπας, ανέφερε σχετικά: «Οι εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ ανησυχητικές και δείχνουν πως περνάει και σε νέα φάση όξυνσης. Η σημερινή φάση σχετίζεται και με τις νέες τούρκικες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο».

Για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β.Λεβέντης, ενώ και για συμπεριφορές υπουργών της κυβέρνησης που «δεν είναι χρήσιμες» στην κατεύθυνση της εδραίωσης κλίματος ασφάλειας, μίλησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Για την πιθανότητα να δούμε τουρκικές προκλήσεις μίλησε και ο υπουργός εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ενώ σημείωσε ότι είναι μεγάλο βήμα ο τρόπος που «καταφέραμε να βάλουμε την ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». 

Τέλος, ο αρχηγός της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκος, μεταξύ άλλων διαμαρτυρήθηκε για τον αποκλεισμό της ενημέρωσης του ιδίου από τον πρωθυπουργό για τα θέματα αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή