Από Σεπτέμβριο στη Βουλή ο κ. Καμμένος

Από Σεπτέμβριο στη Βουλή ο κ. Καμμένος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μέγιστη δυνατή χρονική αναβολή της δρομολόγησης κλήσης του κ. Π. Καμμένου στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για την υπόθεση των επικοινωνιών του με ισοβίτη, καθώς εξ αντικειμένου δεν μπορούσε την πλήρη ματαίωσή της, πέτυχε χθες εκ νέου η δικομματική πλειοψηφία έναντι του αιτήματος σύσσωμης της αντιπολίτευσης για άμεση κλήση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, με αντικείμενο ακριβώς την εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Αμυνας παροχή πληροφόρησης για το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, αναγνωρίζεται το δικαίωμα στη μειοψηφία να καλέσει προς ακρόαση ακόμα και κυβερνητικά στελέχη για μείζονος σημασίας υποθέσεις, χωρίς μάλιστα αυτά να έχουν το δικαίωμα άρνησης να ανταποκριθούν. Για δεύτερη συνεδρίαση χθες, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με πρώτη την πρόεδρο της επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα, προσπάθησαν ν’ αναβάλουν «επ’ αόριστον» την επισημοποίηση της αποδοχής του εν λόγω αιτήματος. Τελικώς, όμως, και έπειτα από μια περιπετειώδη διαδικασία με πολλές αντιπαραθέσεις και εντάσεις –οι οποίες προκάλεσαν έως και ολιγόλεπτη διακοπή– η κ. Χριστοδουλοπούλου ανακοίνωσε ότι εντός της προσεχούς εβδομάδας θα γνωστοποιήσει στα κόμματα το περιεχόμενο της πρόσκλησης που θα απευθυνθεί στον κ. Καμμένο. Οπως η ίδια ανέφερε, ωστόσο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ στην εν λόγω Επιτροπή δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης η πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι σχετικό αίτημα είχε από τις 23 Ιουνίου καταθέσει ο κ. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι, εκ των αντιπροέδρων της Βουλής). Ως γνωστόν, το αίτημα εκείνο είχε απορριφθεί (στις 6/7) ως «αορίστου» περιεχομένου, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να τον καλεί να την επαναδιατυπώσει ώστε το θέμα να συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ο κ. Λυκούδης επανήλθε με νέα επιστολή στις 13/7, την οποία η πρόεδρος επίσης χαρακτήρισε «αόριστη», απευθύνοντας και πάλι πρόσκληση για επαναδιατύπωση, με σαφέστερο τρόπο, του εγγράφου αιτήματος.

«Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να μου δίνει την εντύπωση ότι αμύνεται δεν το καταλαβαίνω», σχολίασε ο κ. Λυκούδης τη στάση της προέδρου, με την κ. Χριστοδουλοπούλου να απαντά: «Δεν αμύνομαι, προστατεύω το κύρος της Επιτροπής». Ηταν η αρχή της μεγάλης έντασης, που θα γνώριζε την πρώτη κορύφωσή της λίγα λεπτά αργότερα, όταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παρασκευόπουλος στη γραμμή άρνησης του αιτήματος για κλήση του κ. Καμμένου έδωσε την αίσθηση ότι μπορεί ο υπουργός να λειτούργησε και ως εντολοδόχος αρμοδίων οργάνων για ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν στη διαλεύκανση μιας υπόθεσης.

«Μα είναι δυνατόν να προβάλλεται εδώ ο πολιτικός ισχυρισμός ότι ενήργησε ο Καμμένος κατ’ εντολήν της Δικαιοσύνης ως ενδιάμεσο πρόσωπο; Αυτή είναι η θέση της πλειοψηφίας;» αντέδρασε ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

«Εχει άποψη ο κ. Παρασκευόπουλος», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Εχετε καταλύσει το κράτος, το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, τη Δικαιοσύνη, τα πάντα με υποστηρικτές το παρακράτος», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος. «Εσείς είχατε παρακράτος» ακούστηκε να του λέει σε έντονο ύφος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Θεοφύλακτος. Τότε ήταν που διεκόπη η συνεδρίαση.

Με την επανέναρξη, κατεγράφη νέος κύκλος ανταλλαγής επιχειρημάτων για θέματα «τυπικά» και «διαδικαστικά» ως προς τη μορφή που «πρέπει» να έχει ένα αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση κυβερνητικών στελεχών προς ακρόαση, με την πρόεδρο της Επιτροπής να επιμένει πως χρειάζεται το αίτημα να είναι έγγραφο και με συγκεκριμένους όρους διατυπωμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή