Μήνυμα Μητσοτάκη για την αξιολόγηση

Μήνυμα Μητσοτάκη για την αξιολόγηση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι καλύτεροι δεν επιλέγονται με κλήρωση». Το μήνυμα που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας προσωπικά στο μέτωπο της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αφήνοντας αιχμές για την υπόθεση των σημαιοφόρων και παραπέμποντας στην «αλλεργία» της κυβέρνησης απέναντι στην αξιολόγηση και την αριστεία, ήταν σαφές. Ακόμη πιο σαφής ήταν η δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί. Επαναφέροντας στο προσκήνιο της ατζέντας του την αλλαγή λειτουργίας του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το έργο του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την αποτυχία εφαρμογής της αξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι «με ψέματα δεν γίνεται πολιτική».

Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στις «δυνάμεις της αδράνειας» που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο κράτος, «φωτογραφίζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμπαραστάτες του. Ούτε η ουσιώδης υπενθύμιση ότι ο εξορθολογισμός όπως και η αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης «πολεμήθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του», εξ ου και σήμερα η κυβέρνηση θερίζει θύελλες και σε αυτό το μέτωπο. «Η σημερινή μαζική άρνηση εφαρμογής της αξιολόγησης είναι προϊόν του απόλυτου λαϊκισμού με τον οποίο πολιτεύθηκε χωρίς ευθύνη και χωρίς ντροπή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος της Ν.Δ., διαμηνύοντας ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο θα εφαρμοστεί επειδή «η κοινωνία τη θέλει και κανένας δεν έχει να φοβηθεί απ’ αυτό. Ούτε οι πολλοί και πολύ άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι, που με αυταπάρνηση και κάτω από συνθήκες αντίξοες, τιμούν τον όρκο τους και γι’ αυτό αξίζουν τιμή και αναγνώριση για τον κόπο τους». Ούτε, όμως, «και αυτοί που δεν αποδίδουν όπως πρέπει, και γι’ αυτό πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν καλύτεροι».

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, στην οποία ακόμη υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απαριθμώντας τις πρωτοβουλίες του στο μέτωπο της αξιολόγησης και του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, το οποίο σημειώνει ότι ήταν συνδεδεμένο με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων του ν. 4275/2014 και τη σχεδιαζόμενη κινητικότητα, αν και αναμενόμενη, δεν είναι τυχαία, καθώς για ένα διάστημα ο τρίτος όροφος της Πειραιώς κρατούσε «κάτω απ’ το ραντάρ» τον συγκεκριμένο τομέα.

Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Οχι μόνο επειδή υπήρξε ο αρμόδιος υπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά και γνωρίζει ότι το Μαξίμου αναζητεί αφορμές για να τον στιγματίζει ως «τον υπουργό των απολύσεων (λόγω της εφαρμογής του σχεδίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων – «κληρονομιά» του Αντώνη Μανιτάκη στον διάδοχό του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης), όπως έσπευσε να κάνει χθες το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αναφορές στις απολύσεις καθαριστριών. Αλλά και επειδή κυρίαρχη πεποίθησή του είναι ότι η αλλαγή του κράτους με αιχμή την αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των άλλων πολιτικών και, άρα, απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο επανεκκίνησης με αιχμή τη λειτουργία του κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες και τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς του επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη ατζέντα με αιχμή τα ζητήματα λειτουργίας του κράτους αναμένεται να ανοίξει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. με εμφατικό τρόπο από τη ΔΕΘ, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο της Ελλάδας του μέλλοντος, όπως ο ίδιος την οραματίζεται. Εκ των πραγμάτων, εξάλλου, αποτελεί ένα κεφαλαιώδες ζήτημα που αναδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τον πρόεδρο της Ν.Δ. από τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή