Ο Μητσοτάκης ως εγγυητής της κανονικότητας στη ΔΕΘ

Ο Μητσοτάκης ως εγγυητής της κανονικότητας στη ΔΕΘ

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είθισται η ΔΕΘ να ανοίγει και επισήμως την πολιτική σεζόν και να δοκιμάζει τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως, η φετινή ΔΕΘ είναι διαφορετική. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρηθούν στον πρώτο ουσιαστικά προεκλογικό χειμώνα. Ο πρώτος είναι «καψαλισμένος» από τις φωτιές και τις δημοσκοπήσεις. Ο δεύτερος έχει ευρύ προβάδισμα, αλλά πρέπει να πείσει ότι είναι έτοιμος από καιρό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι το τεστ δεν έχει επιλογή λάθους, ούτε υποσχέσεων. Και επιδιώκει με την ανάβασή του στη συμπρωτεύουσα να εμφανιστεί ως ο εγγυητής της επανόδου της χώρας στην κανονικότητα.

Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς διαβάζουν την πρόθεση του πρωθυπουργού να πείσει –στον απόηχο και της επίσκεψης Μακρόν στην Αθήνα, παραμονές της ανόδου του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη– για το αφήγημα «καθαρής» εξόδου από τα μνημόνια. Μόνο που η πολιτική σεζόν δεν έκλεισε με την «πανηγυρική» ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά με τα αποκαΐδια της ανατολικής Αττικής. Σημαντική λεπτομέρεια που δεν διέλαθε την προσοχή του «γαλάζιου» επιτελείου, καθώς, όπως σχολιάζουν, ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν σχεδίαζε να ανέβει στη ΔΕΘ και να μιλήσει για την έξοδο από τα μνημόνια έχοντας κατά νουν ότι θα είχε μεσολαβήσει το επικοινωνιακό του τσαλάκωμα από την εικόνα καθυστερήσεων και έλλειψης σχεδιασμού που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Σε δύσκολη θέση

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός δεν μπαίνει στη νέα πολιτική σεζόν με την περπατησιά αντεπίθεσης που υπολόγιζε, καθώς, όπως έλεγε αρμόδια πηγή, «δίπλα στην αναξιοπιστία και στα ψέματά του, έχουν προστεθεί δύο κρίσιμα στοιχεία».

Το ένα είναι η συνολική εικόνα ολιγωρίας και κυβερνητικής ανικανότητας που εξέπεμψε η κρίση με τις πυρκαγιές, αφού, όπως λένε στην Πειραιώς, «δεν μπόρεσαν να μαζέψουν την κατάσταση».Το δεύτερο, θυμίζουν στο Μοσχάτο, είναι η «ηθική κατάπτωση» της κυβέρνησης που περνάει και μέσα από την υπόθεση του Πάνου Καμμένου και της εμπλοκής του στην υπόθεση «Noor 1». Η συζήτηση για το αίτημα της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής σχετικά με την εμπλοκή του αρχηγού των ΑΝΕΛ αργά ή γρήγορα θα γίνει. Και η Ν.Δ. θα τη μετατρέψει σε «μητέρα των μαχών», κατά την οποία υπολογίζει ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, αφού θα βρεθεί ξανά στη θέση να υπερασπιστεί τον κ. Καμμένο, έχοντας, όμως, χρεωθεί ταυτόχρονα την αποτυχία στα μέτωπα της φωτιάς.

Επιχείρηση «αισιοδοξία»

Δεν είναι το μόνο. Στη Ν.Δ. γνωρίζουν ότι η κοινωνική ατμόσφαιρα θα επιβαρυνθεί απότομα με την έλευση του φθινοπώρου και την έναρξη της πολιτικής σεζόν λόγω του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος, παρότι ο κ. Τσίπρας θα διακηρύττει την έξοδο από τα μνημόνια. Στόχος του κ. Μητσοτάκη από τη φετινή ανάβαση στη συμπρωτεύουσα δεν είναι η διαχείριση της μιζέριας, αλλά να εμπνεύσει αισιοδοξία και θετικό αφήγημα για τη χώρα. Να πείσει για το δικό του σχέδιο – η ορολογία «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από την κρίση» που έχει αντικαταστήσει τον όρο «πρόγραμμα» παραπέμπει από μόνη της στο οραματικό σκέλος. Αυτό προκειμένου να διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα και να πείσει και τους πιο δύσπιστους και απογοητευμένους ψηφοφόρους «γιατί δεν είναι όλοι ίδιοι». Και, σε κάθε περίπτωση, γιατί πεποίθησή του είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί ούτε θέλει να υλοποιήσει πραγματικές αλλαγές και άρα να επιτρέψει στη χώρα να βγει από την κρίση, πόσο μάλλον να φέρει επενδύσεις. Το σχόλιο της Ν.Δ. για την επένδυση στις Σκουριές ότι η «παράσταση “ο ΣΥΡΙΖΑ φιλικός προς τις επενδύσεις” μετατρέπεται σε θέατρο του παραλόγου που δυσφημεί τη χώρα διεθνώς και θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας» είναι ενδεικτικό.

«Επάνοδος στην κανονικότητα» και «επαναφορά της αισιοδοξίας» φαίνεται να είναι το βασικό δίπτυχο γύρω από το οποίο θα κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης. Η παρέμβασή του θα περιλαμβάνει το σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο θα κινηθεί γύρω από τις βασικές προτάσεις του για την οικονομία –ποσοτικοποιημένα στοιχεία είχε παρουσιάσει και πέρυσι– αλλά και για κρίσιμους τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία, όπου δοκιμάζεται η μέση ελληνική οικογένεια. Και, βέβαια, τις προτάσεις του για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα, με αιχμή τη λειτουργία του κράτους – την κορωνίδα κάθε άλλης πολιτικής. Οι τελευταίες παρεμβάσεις για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων –παρέμβαση έκανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, διαμηνύοντας ότι επί των ημερών του «θα εφαρμοστεί»– προϊδεάζουν για αντίστοιχες προτάσεις και από το βήμα της ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή