Στόχος Μητσοτάκη η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία

Στόχος Μητσοτάκη η ευρεία κοινωνική πλειοψηφία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μετρημένες οι αναφορές για την κυβέρνηση που χώρεσαν σε 6.500 λέξεις ομιλίας και δυόμισι ώρες ερωταπαντήσεων στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ν.Δ. στο Βελλίδειο. Η «λεπτομέρεια» δεν είναι μόνο συμβολική. Είναι ουσίας και ενδεικτική της βασικής στόχευσης του Κυρ. Μητσοτάκη, που ήταν να πείσει ότι και έτοιμος είναι και σχέδιο για την επάνοδο της χώρας σε κανονικότητα έχει. Σαφής είναι και η νέα στρατηγική οικοδόμησης θετικού αφηγήματος –πέρα και πάνω από τη συνέχιση της σκληρής αντιπολίτευσης– ώστε ο κ. Μητσοτάκης να εκφράσει μια ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία που ξεπερνά τα σύνορα της Ν.Δ., διεμβολίζει τον μεσαίο χώρο και απευθύνεται στους νέους.

Ικανοποίηση

Στελέχη, βουλευτές και επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. δήλωναν ικανοποίηση για την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, που ενίσχυσε, όπως έλεγαν, το «πρωθυπουργικό» του προφίλ – παρότι δεν λείπουν και κάποιοι που ίσως ενοχλήθηκαν από τη σημειολογία ομιλίας «εθνικού ηγέτη» που αναφερόταν λιγότερο στη Ν.Δ. και ήταν ενδεικτική της πρόθεσης του κ. Μητσοτάκη να «πάρει το παιχνίδι» πάνω του. Η αποτίμηση του διημέρου συζητήθηκε και στον χθεσινό πρωινό καφέ, απ’ όπου προκύπτει ότι η κινητικότητα του προέδρου της Ν.Δ. θα είναι έντονη και στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε σαφές άνοιγμα προς τον μεσαίο χώρο, δηλώνοντας ότι επιδίωξή του είναι να σπάσει τα όρια και τα τείχη της Κεντροδεξιάς. Χαρακτήρισε την ατζέντα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας «ούτε αριστερή, ούτε δεξιά, αλλά αυτονόητη προϋπόθεση ελευθερίας σε μια ευνομούμενη πολιτεία» και υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. είναι μια μεγάλη παράταξη, στην οποία χωρούν οι διαφορετικές απόψεις (πρόσφερε μάλιστα πλήρη στήριξη στον Aδ. Γεωργιάδη). Επέμεινε στο μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο στίγμα του, περιγράφοντας το πλαίσιο μιας φιλελεύθερης, ανοικτής οικονομίας, με προμετωπίδα τη μείωση των φόρων, το συμμάζεμα του κράτους και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και στην πρόθεσή του να μειώσει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων σε διαβούλευση με τους δανειστές, με αντάλλαγμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος που θα επιτρέψουν τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Eκανε άνοιγμα στη νέα γενιά, αλλά και στις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες, δηλώνοντας ότι η καλύτερη κοινωνική πολιτική σήμερα είναι «η εξασφάλιση εργασίας», η οποία, όμως, απαιτεί ένα νέο «παράδειγμα», μιας κυβέρνησης που θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και θα μπορέσει να κυνηγήσει με συνέπεια και σοβαρότητα τις επενδύσεις.

Μίλησε για σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει τον νόμο Γαβρόγλου, αλλά και τους «φοιτητοπατέρες» και «συνδικαλιστοπατέρες». Ο ίδιος παραδέχθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι κάποιες από τις προτάσεις του είναι τολμηρές και ενδέχεται να προκαλέσουν αναταράξεις, τις οποίες, πάντως, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες». Και διαμήνυσε εκ νέου στο εσωκομματικό πεδίο ότι θα συνεχίσει την ανανέωση στο κόμμα και στις λίστες, επαναλαμβάνοντας, πάντως, ότι οι εν ενεργεία βουλευτές έχουν προτεραιότητα.

Μηνύματα απηύθυνε στους επιχειρηματίες, διαμηνύοντας ότι εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονται στην ίδια βάρκα, αλλά και περιγράφοντας την υγιή επιχειρηματικότητα, όπως ο ίδιος την οραματίζεται. Στο μέτωπο της καθημερινότητας, η Πειραιώς επέκρινε και χθες την κυβέρνηση για τις παραλείψεις στην υπόθεση της πετρελαιοκηλίδας, ενώ προγραμματίζεται νέα επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, αυτή τη φορά στον Πειραιά και τη Δραπετσώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή