Προσκλητήριο στα γενέθλια Ν.Δ.

Προσκλητήριο στα γενέθλια Ν.Δ.

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή 43η επέτειος της ίδρυσης της Ν.Δ. έγινε η αφορμή προκειμένου ο Κυρ. Μητσοτάκης να απευθύνει νέο προσκλητήριο συστράτευσης πέραν των κομματικών τειχών. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στίγμα προθέσεων και με την επίσημη δήλωσή του για την επέτειο. Εκκινώντας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο σήμερα για να τονίσει το γεγονός ότι η Ν.Δ. «ανανεώνεται, εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της, προσαρμόζεται στην εποχή της, όπως οφείλει να κάνει κάθε ζωντανός πολιτικός οργανισμός».

Απηύθυνε δε νέο προσκλητήριο σε κάθε πολίτη «απ’ όπου κι αν προέρχεται, ό,τι κι αν ψήφισε τα τελευταία χρόνια». Χθες το βράδυ από το Μενίδι, όπου εγκαινίασε τα νέα γραφεία της ΝΟΔΕ Β. Αττικής –ο συμβολισμός της περιοχής μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού εξυπηρετεί το επιδιωκόμενο άνοιγμα σε λαϊκές συνοικίες και σε ασθενέστερες ομάδες– ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξέφυγε από το στενά παραταξιακό και απευθύνθηκε και πάλι σε ευρύτερο ακροατήριο. «Είμαστε το κόμμα των πολλών», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. «γνήσια λαϊκή παράταξη» που αναζητεί λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των πολιτών, ώστε, όπως είπε, «κανένας να μη μένει στην άκρη». Και απηύθυνε νέο προσκλητήριο συστράτευσης εκτός των κομματικών τειχών υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι «ανοικτό κόμμα» σε όσους έχουν διάθεση να προσφέρουν.

Προηγουμένως, απευθύνθηκε στον κομματικό πατριωτισμό του μέσου νεοδημοκράτη που «κράτησε όρθιο το κόμμα», ενώ, κάνοντας ιστορική αναδρομή, μίλησε για τον Κων. Καραμανλή που θεμελίωσε τη δημοκρατία, τον Γ. Ράλλη που «ενσάρκωσε το ήθος και την ευπρέπεια», τον Κων. Μητσοτάκη που αντιτάχθηκε «στα κύματα ενός λαϊκισμού χωρίς όρια». Ιδιαίτερες αναφορές έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους προκατόχους του, Κώστα Καραμανλή –«ηγείτο μιας Ελλάδας που κέρδιζε και διεκδίκησε τη θέση που της άξιζε εντός και εκτός συνόρων»– και Αντ. Σαμαρά, που «με όλη τη δύναμη της ψυχής του κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη ενάντια στην πολιτική ευτέλεια του αντιπάλου του». Αναφορές έκανε και στον «αγωνιστή» Β. Μεϊμαράκη, τον Ευ. Αβέρωφ, τον Μ. Εβερτ. Οπως είπε, «χρωστάμε σε όσους κράτησαν το τιμόνι της παράταξης». Ανοιγμα έκανε και προς τη ΔΑΠ –προφανώς μετά τον σκεπτικισμό που προκάλεσαν οι δηλώσεις του από το Βελλίδειο ότι θα την επανιδρύσει– σημειώνοντας ότι «τα παιδιά της ΔΑΠ παλεύουν για προοδευτικές και φιλελεύθερες ιδέες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ».

Παράλληλα, έντονη υπήρξε η κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ελληνικό, στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με διαταγές, ούτε με «μεσοβέζικες λύσεις» που δημιουργούν επιπλέον ζητήματα για την υλοποίηση των επενδύσεων, είναι το μήνυμα που στέλνει η Πειραιώς. Η Ν.Δ. θυμίζει τις κυβερνητικές παλινωδίες για το Ελληνικό, καθώς και ότι η σύνθεση του ΚΑΣ είναι επιλογή της ίδιας της κυβέρνησης, που ευαγγελίζεται έναν ελληνικό «παράδεισο» για τους επενδυτές και την ίδια ώρα στέλνει θολά μηνύματα. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «άλλα λέει κι άλλα κάνει» και προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί ο τρέχων ρυθμός επενδύσεων, η Ελλάδα θα φθάσει το 2033 εκεί όπου βρισκόταν το 2008…

«Οι επενδύσεις απαιτούν σχέδιο, σοβαρότητα και, κυρίως, ασφάλεια δικαίου για να προχωρήσουν», σημείωσε νωρίτερα σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Εστιάζοντας στο «ήξεις αφήξεις» της απόφασης του ΚΑΣ, ο Β. Κικίλιας έκανε λόγο για «πρόσθετα ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση της επένδυσης» που δημιουργεί η απόφαση του ΚΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της και να σταματήσει να υπονομεύει το έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή