ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι καλούν την κυβέρνηση στη Βουλή για ανάπτυξη και επενδύσεις

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι καλούν την κυβέρνηση στη Βουλή για ανάπτυξη και επενδύσεις

Τα προβλήματα που καταγράφονται στο πεδίο των επενδύσεων και ευρύτερα για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, αναδεικνύουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για λανθασμένες πολιτικές και στρεβλώσεις στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.

«Στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στον Σαρωνικό οι πολίτες βλέπουν μια Κυβέρνηση που δεν μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο της. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, οι νέες θέσεις εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Χρειάζονται σχέδιο, πολιτική βούληση και ανθρώπους ικανούς να φέρουν αποτελέσματα» υπογραμμίζουν σε επίκαιρη επερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, με πρώτη επερωτώσα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φωτεινή Γεννηματά.

«Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η ελληνική Κυβέρνηση είναι να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας στους ανθρώπους που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα μας», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι «»δυστυχώς – και στο πεδίο των επενδύσεων – η κυβέρνηση αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Το νέο δήθεν αφήγημα του «Grinvest» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην 82η ΔΕΘ το γκρέμισε μέσα σε λίγες μέρες η κυβερνητική ανεπάρκεια».

Υπό αυτό το πρίσμα, απευθύνουν ερώτηση στον κ. Παπαδημητρίου, για: «Τις καθυστερήσεις και την ολιγωρία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στην άρση των τεχνητών εμποδίων προκειμένου να αποδοθεί το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού στους επενδυτές για να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίησή του, τις ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί το κλείσιμο της επένδυσης στα ορυχεία της Χαλκιδικής και την ενδεχόμενη οριστική απόσυρση της εταιρίας από την Ελλάδα, τις συνεχείς ακυρώσεις σε ό,τι παραγωγικό και δημιουργικό επιχειρεί να σταθεί όρθιο στα χρόνια της κρίσης» καθώς και την «ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα σχέδιο για αύξηση του ΑΕΠ, ανά γεωγραφική περιοχή και κλάδο της οικονομίας».

Την ίδια στιγμή, πέντε βουλευτές του Ποταμιού με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, υπογραμμίζουν ότι «η πολυνομία και οι συνεχείς μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας, συνιστούν τροχοπέδη για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων αναφέρουν πως η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση και την φοροδιαφυγή (λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που παράγει), αποθαρρύνει τις μεγάλες και σοβαρές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας ενώ πολλές από τις υφιστάμενες επιλέγουν να μεταφέρουν στο εξωτερικό την έδρα τους, αναζητώντας ένα πιο σταθερό και λιγότερο αιφνιδιαστικό περιβάλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τους δύο υπουργούς να πουν στην εθνική αντιπροσωπεία αν προτίθενται να προβούν στην «διαμόρφωση ενός σταθερού και δίκαιου φορολογικού πλαισίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πότε και με ποιος τρόπους».