Επίθεση Μητσοτάκη, «παρών» από ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία θρίλερ για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου

Επίθεση Μητσοτάκη, «παρών» από ΔΗΣΥ στην ψηφοφορία θρίλερ για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης  με αφορμή το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης ρύθμισης αλλά απέρριψε την πρόταση του Υπ. Δικαιοσύνης και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «σόου προοδευτισμού» και τον Πρωθυπουργό ότι «εκμεταλλεύεστε τα διεμφυλικά άτομα για να ξεφύγετε από τα αδιέξοδά σας».

Όσον αφορά το μείζον άρθρο 3 για το οποίο γίνεται πολύς λόγος ο κ. Μητσοτάκης είπε «αναμένω με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το άρθρο 3 για να δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο», ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση πως  «είναι προφανές ότι φέρατε το νομοσχέδιο αρον άρον λίγο πριν τον προϋπολογισμό για νακρύψετε την καθολική σας αποτυχία σε όλους τους τομείς».

Δεδομένου ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη προσανατολίζεται στο «παρών», η ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως εις ότι αφορά τη στάση των ΑΝΕΛ του Π. Καμμένου

Η ΔΗ.ΣΥ – Αποστασιοποίηση Θεοχαρόπουλου

«Παρών» στο άρθρο 3 που προβλέπει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου υπό προϋποθέσεις από την ηλικία των 15, θα ψηφίσουν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Η λογική που επικράτησε στην εν εξελίξει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επεξεργασία της ρύθμισης και διάλογος.

Επεσήμαναν πως αν δεν το αποσύρει η κυβέρνηση, τουλάχιστον θα πρέπει να το αλλάξει και αντί της κοινής υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη σύσταση διεπιστημονικής Επιτροπής εξέτασης υποθέσεων ανηλίκων, να προβλέπεται η έκδοση Προεδρικού διατάγματος, το οποίο θα καθορίζει τις προϋποθέσεις, τα κριτήρια, τις διαδικασίες, όλα τα σχετικά με το θέμα για την εφαρμογή της ρύθμισης. Εξέφρασαν τέλος τη θέση τους το Προεδρικό Διάταγμα να έρθει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για συζήτηση.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ διαφοροποείται και αναμένεται να ψηφίσει «ναι».

Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και, σήμερα, ψήφισης του νομοσχεδίου για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» εξελίσσεται σε σοβαρή πολιτική δοκιμασία για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξαιτίας επιλογών και χειρισμών του υπουργείου Δικαιοσύνης στο ευαίσθητο ζήτημα της παροχής δυνατότητας σε ανηλίκους, από 15 ετών, να κάνουν υπό προϋποθέσεις χρήση του δικαιώματος φυλομετάβασης.

Η εν λόγω διάταξη όχι μόνον οδηγεί τους ΑΝΕΛ σε καταψήφιση, αλλά και ενεργοποιεί σε βουλευτές, ακόμα και του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, τάσεις διαφοροποίησης. Το γεγονός αυτό προσέδωσε έως αργά χθες το βράδυ στη σημερινή διαδικασία ψηφοφορίας χαρακτηριστικά θρίλερ, καθώς οι αριθμητικοί συσχετισμοί δεν προεξοφλούν την υπερψήφιση του επίμαχου άρθρου: υπέρ τάχθηκαν ευθέως μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.

Για διαφορετικούς λόγους καταψηφίζουν η Ν.Δ. (η οποία κατέθεσε δική της συνολική πρόταση νόμου για το ζήτημα της φυλομετάβασης), η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ενώ προς αρνητική ψήφο προσανατολιζόταν από χθες και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Το επίμαχο άρθρο 3 δεν αφορά μόνο τους 15χρονους, αλλά συνολικά την δυνατότητα και των ενηλίκων να ζητήσουν τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τους. Είναι το ίδιο άρθρο που προβλέπει να μην είναι έγγαμο το άτομο και την πρόβλεψη ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική επέμβαση, ή εξέταση ή ιατρική αγωγή. Είναι με άλλα λόγια ο πυρήνας του σχεδίου νόμου που αν δεν ψηφιστεί, ουσιαστικά καθιστά κενό περιεχομένου το νομοθέτημα.

Για να «περάσει» η εν λόγω διάταξη και να μην επηρεαστεί από την περί ανηλίκων αρνητική ψήφο των ΑΝΕΛ, θα πρέπει ο κ. Κοντονής να προβεί σε «νομοτεχνική βελτίωση, χωρίζοντας το άρθρο σε δύο μέρη: το ένα γενικό και το άλλο ειδικά και μόνο για τις περιπτώσεις των ανηλίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή