Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με Λε Μερ στο Παρίσι

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με Λε Μερ στο Παρίσι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τετ α τετ που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την ανάγκη η Ελλάδα να μιλά ως ισότιμος εταίρος και ως συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ευρώπη. Το χθεσινό ξαφνικό ραντεβού του προέδρου της Ν.Δ. με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ στο Παρίσι, μόνο τυχαίο δεν είναι. Η πολιτική του σημειολογία είναι προφανής, καθώς πραγματοποιήθηκε την ώρα που το γαϊτανάκι των ευρύτερων αλλαγών σε κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις και δη σε αυτήν του προέδρου του Eurogroup, για το οποίο ο Λε Μερ παίζει δυνατά, έχει αρχίσει.

Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κρατήσει ανοικτούς τους διαύλους με τον Γάλλο πρόεδρο και το επιτελείο του, όπως, άλλωστε, είχε συμφωνηθεί και στο ραντεβού τους στην Αθήνα. Οχι μόνο επειδή η Γαλλία είναι μια σύμμαχος χώρα που πάντα στηρίζει την Ελλάδα αλλά και ο κ. Λε Μερ είναι ο επικρατέστερος διάδοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και άρα σύντομα θα έχει ακόμη ουσιαστικότερο λόγο στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Το βλέμμα του κ. Μητσοτάκη είναι προσανατολισμένο στο μέλλον. Και, πάντως, ξεπερνά το ελληνικό πρόγραμμα, παρότι η 40λεπτη συζήτηση με τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ στράφηκε στην τρίτη αξιολόγηση και στην επόμενη μέρα του Αυγούστου του 2018, τις επενδύσεις, αλλά και τις προτάσεις της Ν.Δ. για την οικονομία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. –γνωρίζεται με τον κ. Λε Μερ μέσω του ΕΛΚ πριν εκείνος γίνει υπουργός του Μακρόν– πιστεύει ότι η χώρα δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε μια αέναη συζήτηση για το μνημόνιο, δεδομένων μάλιστα των σκωτσέζικων ντους των δηλώσεων Eυρωπαίων αξιωματούχων περί «καθαρής εξόδου». Θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να έχει ρόλο και λόγο στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για το μέλλον της Ευρώπης και υπό αυτό το πρίσμα, έχει λόγους να βλέπει θετικά την ατζέντα Μακρόν.

Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία αντάλλαξαν… σημειώσεις με αφορμή τις αποκαλύψεις των Paradise Papers. Σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «μία από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής ελίτ, η διαπλοκή της με το πολιτικό σύστημα και η σταθερή της αντίσταση να επωμιστεί τα βάρη που της αναλογούσαν, τα οποία προκλητικά φόρτωνε, με τη συνδρομή των πολιτικών της φίλων, στους πιο αδύναμους». Η Ν.Δ. σήκωσε το γάντι, καλώντας την κυβέρνηση να πράξει αυτή τη φορά «την αυτονόητη υποχρέωσή της, να ελέγξει γρήγορα και αποτελεσματικά τους πάντες και τα πάντα. Να ξεκαθαρίσει, δηλαδή, ποιοι Eλληνες με απολύτως νόμιμο τρόπο ασκούσαν επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα στο εξωτερικό και ποιοι έχουν προβεί σε φοροδιαφυγή ή άλλη παράνομη δραστηριότητα, οδηγώντας τους τελευταίους το ταχύτερον δυνατόν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Εμμέσως πλην σαφώς, η Πειραιώς κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει με τις επικοινωνιακές εντυπώσεις. Κι αυτό, διότι στο Μοσχάτο είναι πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση θα καταφεύγει συνεχώς σε επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και σε προσπάθεια να προκαλέσει ρήγματα στο εσωτερικό της Ν.Δ. – και με την υπόθεση του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ν.Δ. θα καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες τη δική της πρόταση, πετώντας το γάντι στην κυβέρνηση να προσχωρήσει σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή