ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακωτή μείωση ΕΝΦΙΑ η πρόταση Ν.Δ.

Κλιμακωτή μείωση ΕΝΦΙΑ η πρόταση Ν.Δ.

Το γάντι στην κυβέρνηση για τη «δίκαιη» επιστροφή στους πολίτες του υπερπλεονάσματος –αποτέλεσμα υπερφορολόγησης– θα ρίξει σήμερα και επισήμως από το Ηράκλειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας τη δική του πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα. «Δεν χαρίζουμε την κοινωνική ευαισθησία στον ΣΥΡΙΖΑ», διαμήνυσε προ ημερών ο πρόεδρος της Ν.Δ., και όχι τυχαία, καθώς απόψε θα παρουσιάσει αναλυτικά τις ιδέες του για το κοινωνικό μέρισμα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», περιλαμβάνουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ με έμφαση στους οικονομικά ασθενεστέρους, βοήθημα στους μακροχρόνια ανέργους και αποπληρωμή τμήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με προτεραιότητα στην καταβολή των συντάξεων.

Η πρόταση θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινωνικό πρόσημο, σε συνέχεια της παρέμβασης που έκανε προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης από το προσυνέδριο των Ιωαννίνων για την κοινωνική αλληλεγγύη και σε εξειδίκευση των προτάσεων που είχε κάνει από το βήμα της ΔΕΘ με έμφαση στους νέους και στους οικονομικά αδυνάμους. Στο πλέγμα προτάσεων για το μέρισμα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να προαναγγείλει συγκεκριμένες ιδέες για τη «δίκαιη» μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους, προαναγγελία που προδιαθέτει σε μείωση για όλους, αλλά με έμφαση στους φτωχότερους, καθώς οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αφορούν τα 2/3 των υπόχρεων ΕΝΦΙΑ. Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει στο βοήθημα για την οικονομική ανακούφιση των μακροχρόνια ανέργων που έχουν αυξηθεί στα χρόνια της κρίσης και ακόμα περισσότερο επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Το πλέγμα που θα προαναγγείλει από το σημερινό προσυνέδριο για την επιχειρηματικότητα συμπληρώνεται από διανομή του υπόλοιπου πλεονάσματος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου με έμφαση στην καταβολή των συντάξεων. Ξορκίζοντας τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαλέσει ή να δημιουργήσει εντυπώσεις ρηγμάτων στη Ν.Δ. και με αφορμή την υπερψήφιση ή όχι του κοινωνικού μερίσματος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει την «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση να προσχωρήσει στη δική του πρόταση.

Μικρή επιχειρηματικότητα

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικές προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια και κυρίως για τη μικρή επιχειρηματικότητα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντί της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των ατελείωτων δικαιολογητικών που υποχρεώνονται να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, θα προτείνει, σύμφωνα με κύκλους της Πειραιώς, να υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και του οφειλέτη, η οποία θα συμπαρασύρει και όλα τα άλλα τυχόν χρέη τους στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Βάση της πρότασης είναι οι τράπεζες να υποχρεώνονται να προτείνουν την αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη βάσει των προβλέψεων που έχουν ήδη γίνει από τις ίδιες. Και εφόσον επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και τραπεζών, το ποσοστό της διαγραφής να συμπαρασύρει αυτόματα και αναλογικά όλες τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πρόταση αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία, υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και ισολογισμούς χρήσης, όπως επίσης και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ από τη ρύθμιση εξαιρούνται, βέβαια, τα πρόστιμα που τυχόν έχουν επιβληθεί στους οφειλέτες για φοροδιαφυγή, απάτη εις βάρος του Δημοσίου ή κάποιου φορέα κοινωνικής ασφάλισης.