Διπλό μήνυμα για το προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη

Διπλό μήνυμα για το προσφυγικό από Κυρ. Μητσοτάκη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα προς τους εταίρους ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και απαιτείται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι θαλάσσια σύνορα υπάρχουν και η φύλαξή τους αποτελεί «όρο εθνικής κυριαρχίας» απηύθυνε χθες από τη Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγα μόλις 24ωρα αφότου διαμήνυσε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΛΚ ότι δεν θα δεχθεί τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν «απέραντοι προσφυγικοί καταυλισμοί».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος μετέβη στη Χίο, για λίγες ώρες, για την έκτακτη προσυνεδριακή ημερίδα της Ν.Δ. σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, απέδωσε εύσημα στους νησιώτες, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους ψαράδες, οι οποίοι, όπως είπε, βρέθηκαν απροετοίμαστοι και χωρίς κεντρικό συντονισμό και διαχειρίστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια «πρωτοφανή κρίση». Το ίδιο έκανε και για τις «σοβαρές» ΜΚΟ. Ασκησε, ωστόσο, οξεία κριτική στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε όχι μόνον ότι δεν είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ότι υιοθέτησε πολιτική ανοικτών θυρών για «να καταντήσει την Ελλάδα ένα κέντρο μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών προς τη Δυτική Ευρώπη, να απορρίψει την κεντρική αρχή, ότι σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει ψηλά στην ατζέντα του το προσφυγικό, όπως φάνηκε και από την ομιλία του στο Στρασβούργο, αλλά και από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θύμισε ότι η εθνική γραμμή που είχε χαραχθεί για το προσφυγικό στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του 2016 δεν τηρήθηκε και άφησε αιχμές ότι «υπάρχουν φωνές στην κυβερνητική πλειοψηφία που δεν επιθυμούν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών στα νησιά ξεπερνούν το όριο αντοχής των τοπικών κοινωνιών και επανέλαβε το μήνυμά του ότι «εμείς ως Ν.Δ. δεν πρόκειται να ανεχθούμε τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο “πάρκινγκ ψυχών”».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ιδιαιτέρως τη διάσταση της ασφάλειας, τονίζοντας ότι όσο αδιαπραγμάτευτος είναι «ο απόλυτος σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου», άλλο τόσο αδιαπραγμάτευτο είναι και το ζήτημα της ασφάλειας. «Η φύλαξη των συνόρων είναι όρος εθνικής κυριαρχίας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, όπως θυμίζω συχνά στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Και αυτή είναι μια αποστολή την οποία ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να επωμιστούμε μόνοι μας ως χώρα. Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Ευρώπη, όπως και ευρωπαϊκή υποστήριξη και χρηματοδότηση για αυτές τις δράσεις», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή