ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Διά στόματος κορυφαίων υπουργών πιστοποιήθηκε η απουσία κύρους της Ελλάδας στην ΕΕ

Βουλή: Διά στόματος κορυφαίων υπουργών πιστοποιήθηκε η απουσία κύρους της Ελλάδας στην ΕΕ

Την ηχηρή κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος περί αναβάθμισης του διεθνούς κύρους της χώρας, τις διαχρονικές ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος, τα λάθη και τις παραλείψεις της σημερινής συγκυβέρνησης επί σημαντικών ζητημάτων, καθώς και σοβαρότατες προχειρότητες στη λειτουργία της εθνικής αντιπροσωπείας, που συνεχίζονται και κλιμακώνονται στην τρέχουσα περίοδο, ήρθε να καταδείξει η  είδηση της επιλογής του Αμστερνταμ ως της πόλης που θα φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων, μετά από διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή η πλήρης αποτυχία σχετικής προσπάθειας εκ μέρους της Αθήνας.

Οι εξελίξεις πιστοποιούν ότι: Πρώτον, η Βουλή «χρησιμοποιήθηκε» εντελώς πρόχειρα από την εκτελεστική εξουσία. Δεύτερον, κυβερνητικά στελέχη ουσιαστικά παραδέχονται πως η αποτυχία των «προσπαθειών» τους πιστοποιεί εκτός των άλλων την έλλειψη κύρους της χώρας στους κόλπους της ΕΕ ή και την διάψευση της εκτίμησης ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην πραγματικότητα. Τρίτον, οι περισσότεροι βουλευτές απλώς ασκούν τυπικά –πιθανότατα αμοιβόμενοι με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει «επίδομα» συμμετοχής σε συνεδριάσεις Επιτροπών για τους βουλευτές- τα καθήκοντά τους. Ως προς όλα αυτά, αποκαλυπτικά είναι όσα καταγράφηκαν σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα:

Αν και η αντιπολίτευση με ερωτήσεις (ΝΔ από τον Μάιο και Ποτάμι από Ιούνιο) έφεραν το θέμα στη Βουλή, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να προσέλθει στην εθνική αντιπροσωπεία προς «ενημέρωση» στα μέσα Σεπτέμβρη. Στη συνεδρίαση προσήλθαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός. Δύο εκ των τριών πολιτικών παραγόντων που είχαν και την πρωτοβουλία της διεκδίκησης εκ μέρους της χώρας μας. Τρίτος πολιτικός παράγοντας, όπως ελέχθη, ήταν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου η οποία δηλώθηκε ότι απουσίαζε «λόγω ανειλημμένης υπηρεσιακής υποχρέωσής της στο εξωτερικό».

Ως προς την παράμετρο της δήθεν επιβεβαίωσης του «εθνικού κύρους» κλπ από την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας (άρα, καταρράκωσης του κύρους της Ελλάδας από την αποτυχία), ήταν τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που την έθεσαν. «Μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ευρύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας (η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων)», τόνιζε ο προεδρεύων της συνεδρίασης και στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ Αναστ. Κουράκης. «Είναι θέμα κύρους, ανάδειξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την ΕΕ», σημείωνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινβνικών Υποθέσεων – επίσης στέλεχος ΣΥΙΖΑ Ν. Μανιός. Για «λόγους συμβολισμού, να επιβεβαιωθεί η επιστροφή της χώρας μας στην κανονικότητα, να επιβραβευτούν οι θυσίες του ελληνικού λαού», μίλησε ο κ. Κατρούγκαλος. Είναι «υπόθεση εθνικού χαρακτήρα για την πατρίδα μας, διότι δείχνει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές δυνατότητες να μπούμε σε μια πορεία αναπτυξιακή. Είναι ένα πολύ σημαντικό στίγμα ότι η Ελλάδα μετά από τη μεγάλη περιπέτεια της κρίσης, διεκδικεί να ξανασταθεί στα πόδια της όρθια, ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη», συμπλήρωνε από την πλευρά του ο κ. Ξανθός.
Καθώς εκ τους αποτελέσματος της διαδικασίας, στην οποία συμμετείχαν 15 πόλεις, καταδείχθηκε ότι τίποτα από όσα υποστηρίχθηκαν εκ μέρους των υπουργών δεν επιβεβαιώθηκε, με την Αθήνα να τίθεται «εκτός» από τον πρώτο εκ των τριών γύρων του διαγωνισμού, με ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί εάν οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες θα κληθούν προς εξηγήσεις από τη Βουλή, σε συνεδρίαση ανάλογη εκείνης της 6ης Σεπτεμβρίου.

Μια τέτοια κλήση, ωστόσο, συνεπάγεται ορθή λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος. Τέτοια, όμως, δεν υπάρχει: σε εκείνη τη συνεδρίαση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν ενεργά μόνον επτά από τα συνολικά 100 μέλη-βουλευτές των δύο Επιτροπών.

Επίσης, δεν αναλήφθηκαν ούτε την τελευταία εκείνη στιγμή πρωτοβουλίες «πίεσης» προς την κυβέρνηση για αναλυτικότερη ενημέρωση και ενεργοποίηση της Βουλής στο πλαίσιο της «κοινοβουλευτικής διπλωματίας» για την επίτευξη του «εθνικού» στόχου. «Εγώ θα έλεγα και το προτείνω αυτό, τελειώνοντας, να έχουμε μια ενημέρωση ως Επιτροπή. Δεν έχουμε ενημερωθεί με επάρκεια», σχολίαζε μεταξύ άλλων ο κ. Χρ. Μαντάς (ΣΥΡΙΖΑ).