Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η ΕΛ.ΑΣ.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ η ΕΛ.ΑΣ.

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό αξιολόγηση από αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (Departement of Homeland Security) των ΗΠΑ βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Ελληνική Αστυνομία. Αμερικανοί πράκτορες ήρθαν τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιδόσεις των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων για την παραμονή της χώρας στο λεγόμενο visa waiver. Το πρόγραμμα δηλαδή που επιτρέπει στους πολίτες 38 χωρών –και της Ελλάδας– να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ χωρίς την υποχρέωση να εκδίδουν βίζα.

Η ιδιότυπη «επιθεώρηση», που γίνεται μία φορά τον χρόνο, ξεκίνησε τη 12η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας. Από τα ευρήματά της και φυσικά την πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η παραμονή ή όχι της χώρας στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της «Κ», τη Δευτέρα και την Τρίτη οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και μέλη από το κλιμάκιο της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement) της αμερικανικής πρεσβείας είχαν συναντήσεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθούν και τις εγκαταστάσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Εξάλλου, η Αντιτρομοκρατική είναι υπεύθυνη να υλοποιεί μεγάλο μέρος από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί σε διμερές επίπεδο για την παραμονή της χώρας στο πρόγραμμα visa waiver. Αφορούν κυρίως ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας, από κοινού χρήση βάσεων δεδομένων με στοιχεία υπόπτων για συμμετοχή σε δίκτυα εξτρεμιστών κ.ά. Μετά τις συναντήσεις σε αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ. και ΓΑΔΑ οι Αμερικανοί θα ταξιδέψουν στη Χίο προκειμένου να ελέγξουν από κοντά τις διαδικασίες ελέγχου και ασφάλειας που ακολουθούνται στα εξωτερικά σύνορα της χώρας, ενώ μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα θα έχουν συναντήσεις με στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών.

«Κλειδί» για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας θεωρείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας και η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ότι οι νέες βιομετρικές ταυτότητες θα έχουν αρχίσει να εκδίδονται πριν από το τέλος του 2018.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 5ης Φεβρουαρίου, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου εγγράφου όπως και το οικονομικό σκέλος του έργου έχουν ήδη καθοριστεί, ενώ μένει να προσδιοριστούν τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου. Οι νέες ταυτότητες θα είναι αντίστοιχες με εκείνες των υπολοίπων κρατών-μελών της Ε.Ε.: θα είναι πλαστικές και θα περιέχουν μικροτσίπ με αποθηκευμένα τα βιομετρικά στοιχεία του κατόχου. Το κόστος αντικατάστασης των παλιών ταυτοτήτων με νέες υπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Κάθε νέο έγγραφο θα κοστίζει 8 με 10 ευρώ και το αντίτιμο θα πληρώνει ο πολίτης που ενδιαφέρεται να αποκτήσει πρώτη φορά ταυτότητα (αφορά τους 18άρηδες) ή να αντικαταστήσει την παλιά του με νέα, βιομετρική.

Η έκδοση νέων εγγράφων θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Αττική προτού επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. Η προκήρυξη του διαγωνισμού, πάντως, θα αφορά, πέρα από την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, και την έκδοση των ήδη βιομετρικών διαβατηρίων, καθώς λήγει η σύμβαση της ΕΛ.ΑΣ. με την ανάδοχο εταιρεία, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος του έργου στα 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανοικτό διαγωνισμό, αλλά θα επιλέξει τον ανάδοχο με «κλειστή» διαδικασία, ζητώντας από εταιρείες του χώρου να καταθέσουν προσφορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή