ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλιμακώνονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό – Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Κλιμακώνονται οι διεργασίες για τον ανασχηματισμό – Τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης ενόψει ανασχηματισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι διορθωτικές κινήσεις στις οποίες αναμένεται να προχωρήσει ο πρωθυπουργός.

Τα σενάρια θέλουν ως επικρατέστερους αντικαταστάτες του κ. Παπαδημητρίου είτε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, ή τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκο, ενώ εδώ και καιρό στο προσκήνιο βρίσκεται και το όνομα του κ. Ν. Παππά.

Τα κενά που προέκυψαν, πέραν του κ. Παπαδημητρίου, αφορούν τη θέση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου, ως αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και εκείνη του Κ. Ζουράρι ως υφυπουργού Παιδείας.

Η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα θεωρείται ότι θα προχωρήσει, εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα ο υπουργός. Η αναβάθμιση του υφυπουργού Γ. Μπαλάφα είναι μια πιθανή λύση για την κάλυψη του κενού, ενώ έχει ακουστεί και ο κ. Βίτσας.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι στις διορθωτικές κινήσεις που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να προχωρήσει είναι και η αντικατάσταση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, για την οποία υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής θεωρείτο ως πιθανός προς αντικατάσταση, ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, μια τέτοια κίνηση τώρα πιθανόν να εκληφθεί ως παραδοχή εμπλοκής, κάτι που δεν επιθυμούν στην κυβέρνηση. 

Πάντως, δεν αποκλείεται και η είσοδος στην κυβέρνηση νέων στελεχών που ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να αναδείξει, όπως ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης.