Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για τη Novartis

Στροφή ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για τη Novartis

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συγκρουσιακό κλίμα, όπως αναμενόταν, άρχισε χθες τις εργασίες της στη Βουλή η ειδική επιτροπή για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση Novartis. Το κλίμα πυροδότησε η κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς από την πρώτη κιόλας τοποθέτηση των μελών της φαίνεται να επανέρχεται στην αρχική της πρόταση για διερεύνηση μόνο της «αρμοδιότητας» ή μη της Βουλής να ερευνήσει το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια –ως γνωστόν– ψήφισε για έρευνα επί προσώπων και φερόμενων αδικημάτων.

Ως εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος φέρεται να είπε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης –που λόγω του χαρακτήρα της επιτροπής γίνεται κεκλεισμένων των θυρών– ότι αντικείμενο της επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου. Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε τις εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που έθεσαν ευθέως ζήτημα ουσιαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μ. Βορίδης (Ν.Δ.) επαναδιατύπωσε το αίτημα για κλήση όλων των μαρτύρων, ακόμα και των προστατευόμενων, σημειώνοντας ότι «πρώτα πρέπει να δούμε αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και μετά να εξετάσουμε την πτυχή της αρμοδιότητας της επιτροπής. «Ζητάμε πλήρη διερεύνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή έχει πλήρεις αρμοδιότητες, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) και σημείωσε επίσης ότι πρέπει να κληθούν όχι μόνο τα δέκα πρόσωπα, αλλά και όλοι οι μάρτυρες που θα κριθεί ότι είναι αναγκαίο για την εις βάθος έρευνα. «Δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Αυτή συστάθηκε με απόφαση της Bουλης και έχει, σύμφωνα με τον Κανονισμό, πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθεοδώρου. Υπενθυμίζεται ότι και το ΚΚΕ εξαρχής είχε υπογραμμίσει ότι η διερεύνηση θα πρέπει να είναι ουσιαστική, σημειώνοντας ότι εάν εξελιχθεί σε παιχνίδι πολιτικών εντυπώσεων, θα αποχωρήσει από την προσφάτως συγκροτηθείσα επιτροπή. Σε ανάλογο κλίμα, εκ μέρους του Ποταμιού ο κ. Γ. Αμυράς φέρεται να σημείωσε ότι εάν επιμείνει η πλειοψηφία στη θέση περί αναρμοδιότητας της επιτροπής, δηλαδή σε αυτοκατάργησή της, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτροπή-λασποτήριο όλων των εποχών.

Υπενθυμίζεται ότι αν και η αρχική «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορούσε την ανάγκη διερεύνησης της αρμοδιότητας της Βουλής να ασκήσει ή μη σχετικές διώξεις, με την παράλληλη σημείωση ότι «σε αρνητική περίπτωση», αν με άλλα λόγια κριθεί η Βουλή αναρμόδια, «να επιβεβαιωθεί η διωκτική αρμοδιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης», η ίδια πλειοψηφία στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια άλλαξε ουσιαστικά το διακύβευμα, δρομολογώντας την τοποθέτηση δέκα καλπών, επί προσώπων και φερόμενων αδικημάτων, προκαλώντας και τότε την εντονότατη αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που μιλούσε για μεθοδεύσεις.

Η συνεδρίαση συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ, ενώ αναμένεται με το ίδιο ακριβώς «θέμα» να συνεχιστεί με τοποθετήσεις και άλλων βουλευτών μεθαύριο Παρασκευή το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή