Τσίπρας: «Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

Τσίπρας: «Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συζήτηση στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεν πρόθυμος και ανοικτός σε συζήτηση και συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, ωστόσο οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνουν ότι τα περιθώρια αναζήτησης κοινού τόπου παραμένουν στενά. Ετσι, ο πρωθυπουργός κατ’ αρχήν εμφανίσθηκε διατεθειμένος να συζητήσει επί του αιτήματος της αντιπολίτευσης για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, μετέθεσε ωστόσο μια τέτοια συζήτηση σε ένα απροσδιόριστο μέλλον, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, ούτε σε περίοδο έντασης, ούτε σαν επικοινωνιακού χαρακτήρα πρόταση». Δήλωσε, επίσης, ανοικτός να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα. Στο ενδιάμεσο επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη κατηγορώντας τον για επιπολαιότητα και για διολίσθηση σε ακραίες θέσεις. 

Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε το βήμα της Βουλής για να απευθύνει μήνυμα και «σε όσους θέλουν να παίξουν παιχνίδια με την Ελλάδα» ότι είναι «αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ και η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». Υπεραμύνθηκε απολύτως των κυβερνητικών χειρισμών στην εξωτερική πολιτική, κάνοντας αναφορά σε στρατηγική και σχέδιο και σε πολιτική διαρκούς ένδειξης καλής θέλησης προς τους γείτονες. Μάλιστα, προχώρησε σε σύγκριση της εξέλιξης της κρίσης στα Ιμια το 1996 και του πρόσφατου συμβάντος με τον εμβολισμό από τουρκική ακταιωρό σκάφους του Λιμενικού. Οπως είπε, «είχα τη δυνατότητα την επομένη ενός θερμού επεισοδίου να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, σε αντιπαραβολή με όσα έγιναν τότε». Βεβαίως, να σημειωθεί ότι η επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ την επομένη του επεισοδίου έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δημόσιες δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα, λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη «ας τολμήσετε κι εσείς να τα πείτε».

Επί της πρότασης την οποία αφορούσε η χθεσινή συζήτηση και μιας ευρύτερης συζήτησης για σκάνδαλα, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «παιδιάστικη λογική» στην πρόταση της Ν.Δ. και υπεραμύνθηκε του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, μιλώντας για «ηθική απαξία του παλαιού πολιτικού συστήματος». Αναφερόμενος στην υπόθεση της επιδότησης ενοικίου της κ. Ράνιας Αντωνοπούλου, μίλησε για ευθιξία της υπουργού στην απόφασή της να παραιτηθεί. «Η λέξη ευθιξία σάς είναι άγνωστη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι κανείς από την πλευρά της Ν.Δ. δεν έχει παραιτηθεί για υποθέσεις σκανδάλων. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει απολέσει την ηγεμονία του κόμματός του από την άκρα Δεξιά, χαρακτηρίζοντάς τον «γιαλαντζί» πολιτικό του μεσαίου χώρου. Τέλος, απαντώντας στην αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. για κάλπες, είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, όταν ολοκληρωθεί η τετραετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή