Με αβέβαιο μέλλον η Προκαταρκτική για τη Novartis

Με αβέβαιο μέλλον η Προκαταρκτική για τη Novartis

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμο να σπάσει είναι το τεντωμένο σχοινί επί του οποίου προσπαθεί να τηρεί ισορροπίες η ειδική επιτροπή της Βουλής, για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης δέκα πρώην κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, σχετικά με την υπόθεση Novartis. Χθες, κατεγράφη στη δεύτερη κιόλας συνεδρίασή της η πρώτη «απώλεια», με το ΚΚΕ να αποχωρεί καταγγέλλοντας παρελκυστικές τακτικές, ενώ την ίδια ώρα Ν.Δ. και ΔΗΣΥ δείχνουν έτοιμoι να αποχωρήσουν επίσης, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμησή τους πως η δικομματική πλειοψηφία παρεμποδίζει την ουσιαστική έρευνα της υπόθεσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αποφασίστηκε να κληθεί προς ακρόαση το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Η πρώτη «παρεξήγηση», που πυροδότησε και τις χθεσινές εξελίξεις, αφορούσε ακριβώς τον χαρακτήρα της κλήσης του πρώην υπουργού, ο οποίος έχει, ως γνωστόν, στείλει δύο επιστολές προς τα μέλη της επιτροπής ζητώντας να εξηγήσει ενώπιόν της τις ενστάσεις που έχει «σχετικά με τη συγκρότηση και λειτουργία της επιτροπής». Το θέμα ήγειρε στη συνεδρίαση ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου. Σύμφωνα με βουλευτές της αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της επιτροπής είπε ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται «κατόπιν αιτήματός του, στο πλαίσιο που επιτρέπει το άρθρο του Κανονισμού της Βουλής 156§4». Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος σε ανεπίσημες συζητήσεις εμφανίστηκε (όπως έπραξαν και άλλοι βουλευτές της πλειοψηφίας) να υπογραμμίζει ιδιαίτερα το εν λόγω άρθρο, το οποίο εφαρμοζόμενο σημαίνει ότι ο κ. Βενιζέλος καλείται να δώσει εξηγήσεις ως εμπλεκόμενος. «Κατά την προκαταρκτική εξέταση, εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση δίωξης καλείται από την επιτροπή να δώσει εξηγήσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Ν.Δ. έθεσε θέμα κλήσης πρώτα από όλα των τριών λεγόμενων «προστατευόμενων» μαρτύρων. «Πρέπει να έρθουν. Αλλιώς τι να κάνουμε εδώ μέσα;», αναφέρουν οι «γαλάζιοι», καθιστώντας σαφή τα όρια της συμμετοχής τους στις εργασίες της επιτροπής. «Ζητού­με να κληθούν οι ανώνυμοι μάρτυρες αλλά και ο Φρουζής, να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία», σημείωσε και ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ), επαναβεβαιώνοντας τα όρια και του κόμματός του.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της για τα επόμενα βήματα και τις προθέσεις της, οι οποίες όμως φαίνεται ότι δύσκολα θα διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έχουν ήδη δημιουργηθεί και τη φέρουν απλώς να διατηρεί την αβεβαιότητα ως προς το «εάν είναι αρμόδια ή όχι η επιτροπή», με επόμενο βήμα την επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη, αφού νωρίτερα θα έχει διατηρηθεί η εικόνα «υπόπτων» πολιτικών προσώπων.

«Η πλειοψηφία δεν έχει αποφασίσει αν η επιτροπή είναι αρμόδια, λες και η Βουλή παρέπεμψε τους δέκα σε αναρμόδια επιτροπή», σχολίασε ο κ. Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι).

Τέλος, επιστολή με την οποία ζητεί έγγραφα της Δικαιοσύνης, που να αιτιολογούν το «προστατευόμενο» των τριών μαρτύρων, έστειλε στην επιτροπή ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή