Μητσοτάκης: Δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς

Μητσοτάκης: Δεν θα υποκύψω σε εκβιασμούς

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για τον κ. Σαββίδη ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο. Να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα, αυτός έχει στενή σχέση μαζί του». Ηταν η αφοπλιστική απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ερώτηση που δέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στη συζήτηση στο Center for Strategic and International Studies (CSIS) στην Ουάσιγκτον για τη ρωσική επιρροή και πιο συγκεκριμένα για τον ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν ήταν η μόνη, καθώς ο κ. Μητσοτάκης–με αφορμή την παλαιότερη τοποθέτηση του επιχειρηματία ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός– απηύθυνε με έμφαση το μήνυμα ότι δεν θα υποκύψει σε «εκβιασμούς» ούτε σε «εκφοβισμούς».

Με αφορμή μάλιστα την ερώτηση για τις αμερικανικές ανησυχίες που αφορούν τη ρωσική επιρροή στην Ελλάδα και την εικόνα του οπλοφόρου κ. Σαββίδη που έκανε τον γύρο του κόσμου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση «βρίσκεται πολύ κοντά σε μια νέα γενιά ολιγαρχών», οι οποίοι, μάλιστα, όπως είπε, «είναι χειρότεροι απ’ τους προηγούμενους». Υπογράμμισε επιπλέον ότι κανένας δεν έδινε σημασία, μέχρι που κάποιος με όπλο εισέβαλε σε ποδοσφαιρικό γήπεδο και η εικόνα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στα διεθνή μίντια. «Οι σκηνές αυτές είναι ντροπή για τη χώρα. Δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ν.Δ., υπογραμμίζοντας ότι η ευθύνη του –μεγαλύτερη και από αυτήν στο μέτωπο της οικονομίας– είναι να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα «δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος και δεν θα καταρρεύσουν οι θεσμοί της». Σαφές ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε προς τον επιχειρηματία, όταν ερωτήθηκε για τις δημόσιες τοποθετήσεις που είχε κάνει πέρυσι και οι οποίες τον αφορούσαν, υπενθυμίζοντας ότι το ποιoς θα γίνει πρωθυπουργός είναι «απόφαση του ελληνικού λαού και μόνον αυτού». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Eχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη Δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη από αμερικανικού εδάφους μοιάζουν ως συνέχεια μιας πορείας που ήταν προδιαγεγραμμένη από πέρυσι, όταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. βγήκε απέναντι στον κ. Σαββίδη με αφορμή την τροπολογία για διαγραφή του προστίμου στη ΣΕΚΑΠ που η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να περάσει υπογείως και χωρίς προηγούμενη έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί στη Βουλή και είχε επιτεθεί στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του επίμονα να κατονομάσει ποιον αφορούσε η διαγραφή του προστίμου. Η στάση του κ. Μητσοτάκη δεν ήταν καθόλου αυτονόητη, καθώς πολλοί στη Ν.Δ. –βουλευτές Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο– τηρούσαν επιφυλακτική στάση και είχαν ταχθεί υπέρ πιο ήπιας προσέγγισης απέναντι στον κ. Σαββίδη. Λίγα 24ωρα αργότερα, ο κ. Σαββίδης, σε μια πρωτοφανή για επιχειρηματία παρέμβαση στα δημόσια πράγματα, είχε δηλώσει ότι ήθελε να «χειροκροτήσει» τον πρωθυπουργό για την τοποθέτησή του στη Βουλή που αφορούσε τη διαγραφή του προστίμου των 38 εκατ. ευρώ και είχε δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός». Η Ν.Δ. τότε είχε χαρακτηρίσει τον επιχειρηματία «λαγό» στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σαφείς αιχμές

Απηχώντας όσα είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. από την Ουάσιγκτον, η Μαρία Σπυράκη τόνισε χθες (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό με κανέναν από τους επιχειρηματίες» κι ότι αυτό που ενδιαφέρει τη Ν.Δ. είναι «να εφαρμόζεται και να ισχύει η νομιμότητα». Aφησε μάλιστα σαφείς αιχμές για «προνομιακές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον κ. Σαββίδη» και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες «για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή