Ανδρας υπουργός κατά γυναίκας βουλευτού στο νομοσχέδιο κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

Ανδρας υπουργός κατά γυναίκας βουλευτού στο νομοσχέδιο κατά της βίας σε βάρος των γυναικών

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτα, θεσμικά απαράδεκτα, και όμως αληθινά, καταγράφονται εντός του Κοινοβουλίου, με κύρια ευθύνη της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης (πολυ)νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο μάλιστα η πλειοψηφία για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να προσδώσει έντονο συμβολισμό, καθώς αφορά κατ’ αρχήν την κύρωση διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής βίας.

Η ευθεία επίθεση του κ. Στ. Κοντονή με στόχο την κυρία Χαρά Κεφαλίδου στη χθεσινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών, όπου συζητείται το νομοθέτημα, προσλαμβάνει επιπρόθετο συμβολισμό, μια και δεν συνιστά παρά επιθετική στάση άρρενος κυβερνητικού στελέχους κατά γυναίκας-μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας. Προηγήθηκαν και άλλα, τα οποία επίσης είναι αξιοσημείωτα, ενώ η σημερινή επιλογή να κατατεθεί και μια άσχετη τροπολογία στο νομοσχέδιο, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια, καταδεικνύει ότι η λίστα των «θασμικών» ζητημάτων δεν έχει κλείσει.

Η φραστική επίθεση

Το τελευταίο περιστατικό είχε ως αφετηρία παρατηρήσεις της βουλευτού της ΔΗΣΥ αναφορικά με τις ασάφειες τις οποίες εντόπισε σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Απαντώντας αμέσως, με έντονα επικριτικό τόνο, ο κ. Κοντονής σχολίασε αναφερόμενος στις επισημάνσεις τόσο της συγκεκριμένης βουλευτού όσο και άλλων: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας παρακαλώ πολύ, όταν συζητάμε για νομοθετικά κείμενα, τα οποία είναι σαφή… Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στο νου μας και να τα λέμε και από του βήματος πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ρύθμιση την οποία εισηγούμαστε».

Ακολούθησε ο αποκαλυπτικός διάλογος:

Χαρά Κεφαλίδου: «Κύριε Υπουργέ, αυτό ας είναι ένας προβληματισμός, όταν οι συνάδελφοι επανέρχονται, εάν δεν το κατανοούμε εμείς φανταστείτε τι γίνεται με τον κόσμο που μας ακούει. Δεν μπορούμε να συζητάμε για ισότητα ανδρών και γυναικών και ο κ. Κοντονής να θεωρεί ότι μπορεί να επιπλήττει από καθέδρας τον κάθε έναν από εμάς, ειδικά μια γυναίκα Βουλευτή, όταν του λέει ότι ναι έχει μία διάταξη που δεν την καταλαβαίνει. Δεν κατάλαβα κύριε Κοντονή μας κάνετε μάθημα από καθέδρας;

Στ.Κοντονής: «Κυρία Κεφαλίδου, την καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά την διάταξη, αλλά θέλετε να κάνετε φτηνή αντιπολίτευση».

Χ.Κ.:  «Έχω δικαίωμα σε ερωτήσεις, έχω δικαίωμα να ζητώ νομοθετική ρύθμιση που δεν θα αφήνει ασάφειες».

Στ.Κ.: «Η διάταξη είναι απολύτως σαφής, αλλά εσείς θέλετε να κάνετε φτηνή αντιπολίτευση σε κάτι που είναι σαφές. Να διαβάζετε καλύτερα».

Χ.Κ.:  «Δεν θα σας επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς, γιατί ποιος είναι φτηνός ή όχι είναι στην κρίση του κόσμου που παρακολουθεί».

«Παρασκήνιο»

Η ένταση εκ μέρους του υπουργού ειδικά προς τη συγκεκριμένη βουλευτή, όπως σχολιάζεται στο Περιστύλιο έχει πιθανότατα σχέση με την πρωτοβουλία της, στην πρώτη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και παρουσία του πρωθυπουργού (ο κ. αλ. Τσίπρας είχε προσέλθει και μιλήσει για τη Σύμβαση) να ασκήσει κριτική στην επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να «προσθέσει» ως παράρτημα της διεθνούς σύμβασης άλλες ρυθμίσεις άσχετες με το περιεχόμενό της. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με άλλες παραμέτρους που αφορούν τον προγραμματισμό λειτουργίας της Βουλής, έριξαν βαριά σκιά στην εξελισσόμενη συζήτηση υποβαθμίζοντάς την –με ευθύνη, εδώ, και της πολιτικής διεύθυνσης της Βουλής- σε ανεπίτρεπτα μεγάλο βαθμό.

«Θέλω να παρακαλέσω, τον κ. Υπουργό και το Προεδρείο, να διορθώσει ένα ατόπημα που γίνεται σήμερα και ποιο είναι αυτό; Είναι ότι στη νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνετε, κύριε Υπουργέ, εκτός από την κύρωση της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, έχετε «τσουβαλιάσει» άλλα δύο νομοσχέδια. Μια εναρμόνιση νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ε.Ε. με το ελληνικό δίκαιο και τις λοιπές διατάξεις, που κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι ότι τροπολογία δεν μπορέσατε να περάσετε σε άλλα νομοσχέδια μέχρι σήμερα» είχε πει η κυρία Κεφαλίδου με την κυρία Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) και τον κ. Σπ. Λυκούδη (Ποτάμι) να δηλώνουν πως συμφωνούν με την ένσταση.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε τότε χωρίς να πει ο,τιδήποτε, και ο κ. Κοντονής αρνούμενος –φυσικά- να κάνει αλλαγές, αποσύροντας τις άσχετες διατάξεις, κατήγγειλε τους επικριτές του.

«Οι λοιπές διατάξεις που διαλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όσον αφορά το τρίτο μέρος, είναι αναγκαίες και απαραίτητες για να ψηφιστούν. Είναι διορθωτικές διατάξεις, τις οποίες, όπως έχω πει και άλλη φορά που έχει τεθεί αυτό το ζήτημα, είναι εντός των πλαισίων της καλής νομοθέτησης, γιατί είναι νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν έρχεται σε άσχετο νομοσχέδιο άλλου Υπουργείου, ούτε είναι τροπολογίες», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όχι μόνο τροπολογίες, αλλά και άρθρα ενός νομοσχεδίου δεν επιτρέπεται να είναι άσχετα με το κύριο αντικείμενό του, και δεν πρέπει να γίνονται δεκτά ακόμα και στην περίπτωση που αφορούν ζητήματα του επισπεύδοντος Υπουργείου.

Ακόμα, όμως, και το τυπικό επιχείρημα του Υπουργού Δικαιοσύνης, όσον αφορά το πλαίσιο της «καλής νομοθέτησης» και το εν λόγω «δικό του» νομοσχέδιο, ήρθε σήμερα να καταρριφθεί με πάταγο, καθώς τέσσερις συνάδελφοί του, με την κεντρική στήριξη της κυβέρνησης, κατέθεσαν (στις 11.30 πμ) τροπολογία αρμοδιότητας άλλου Υπουργείου στο νομοσχέδιο του Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αντικείμενο της οποίας είναι η ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφορά μεταξύ άλλων την αναγνώριση δαπανών για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών και πληροφορικής στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι», με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι υπολογίζει τη σχετική δαπάνη στο ύψος των 17 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή