Διεργασίες για «μίνι» αναθεώρηση

Διεργασίες για «μίνι» αναθεώρηση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» βρίσκουν στη Ν.Δ. την πρόταση που απηύθυνε στο πλαίσιο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Νίκος Αλιβιζάτος για ένα πλαίσιο διμερούς συνεργασίας και συναντίληψης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ώστε να εκκινήσει τώρα διαδικασία «μίνι» συνταγματικής αναθεώρησης, για την οποία απαιτούνται 50 βουλευτές (το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη τους 20 και η Ν.Δ. 70, όπερ σημαίνει ότι αθροιστικά θα ξεπερνούσαν τους 50).

Η πρόταση του κ. Αλιβιζάτου για πρωτοβουλία αναθεώρησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης σε πέντε συν ένα σημεία (νόμος περί ευθύνης υπουργών, βουλευτική ασυλία, επιλογή ηγεσίας ανωτάτων δικαστηρίων, ανεξάρτητες αρχές, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης του Συντάγματος), για την οποία απαιτούνται 50 βουλευτές, αντιμετωπίζεται κατ’ αρχάς θετικά από την Πειραιώς. Πηγές της χαρακτήριζαν την πρόταση που απηύθυνε χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Καραμανλής για τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Αλιβιζάτος «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα», ενώ θετικά την αντιμετωπίζει και το Κίνημα Αλλαγής. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η Φώφη Γεννηματά το Σάββατο στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε να κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη βάση πέντε σημείων.

Με ή χωρίς Καμμένο, δεν έχει και μεγάλη σημασία. «Η κυβέρνηση είναι ούτως ή άλλως σε αποδρομή», είναι η γραμμή της Πειραιώς έναντι της τρικυμίας στον κυβερνητικό συνασπισμό. «Η κυβέρνηση τελειώνει. Ο μοναδικός συνεκτικός ιστός που υπάρχει γύρω από αυτή την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από την παραμονή στην εξουσία. Γι’ αυτό μένουν. Ξεχνούν κάθε διαφορά και μένουν μαζί αγκαλιασμένοι εκεί. Ο κ. Καμμένος θυμώνει και ξεθυμώνει μπροστά στην προφανή ανάγκη του να έχει ασυλία, μπροστά στην προφανή ανάγκη του να μείνει στην καρέκλα. Και ο κ. Τσίπρας αφήνει το κόμμα του και βουλευτές να θυμώνουν και να καταγγέλλουν τον κ. Καμμένο. Αρα προφανώς δεν διαλύει αυτή τη συμμαχία μπροστά στην προφανή ανάγκη του να μείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του», σημείωσε χθες η Μαρία Σπυράκη (ΣΚΑΪ), ενώ επανερχόμενη στον Ιβάν Σαββίδη σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν αγκάλιασε ούτε εφάρμοσε τη νομιμότητα» και αποφάσισε να πάρει αποστάσεις «αφού είδε το πιστόλι μέσα στο γήπεδο». Η κ. Σπυράκη άφησε αιχμές για «εκλεκτικές συγγένειες» της κυβέρνησης με επιχειρηματίες.

Τα εθνικά θέματα, με αιχμή του δόρατος τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα των δύο στρατιωτικών, αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής ατζέντας της Ν.Δ. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε την Ορεστιάδα –τόπο καταγωγής του ενός εκ των δύο– για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου.

Επίσκεψη στο Κατάρ

Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη χθες το βράδυ στο Κατάρ, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον εμίρη Σεΐχ Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με ανώτατα στελέχη της επενδυτικής αρχής του Κατάρ (Qatar Inverstment Authority). Η συνάντηση βρισκόταν στα σκαριά εδώ και εβδομάδες και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκτός των συνόρων επαφών του προέδρου της Ν.Δ. για την προσέλκυση επενδύσεων και για την παρουσίαση του δικού του σχεδίου για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που έχει ως προμετωπίδα τη δημιουργία ενός σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος και καθαρούς κανόνες για όλους. Δείγματα γραφής έδωσε, εξάλλου, με τις ομιλίες του επί αμερικανικού εδάφους σε ομογενείς επενδυτές και όχι μόνον, απευθύνοντας το μήνυμα ότι οι κανόνες για το επιχειρείν θα ισχύουν για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή