Αποχώρηση της αντιπολίτευσης από Προανακριτική

Αποχώρηση της αντιπολίτευσης από Προανακριτική

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρηκτικό είναι από χθες το προαναγγελθέν αδιέξοδο στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης Novartis: Η επιμονή της δικομματικής πλειοψηφίας στον εξαρχής σχεδιασμό της για διερεύνηση όχι της ουσίας της υπόθεσης, αλλά του εάν είναι ή όχι αρμόδια η επιτροπή να ασχοληθεί με αυτήν, προκάλεσε την αποχώρηση –για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά– όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με καταγγελίες για μεθοδεύσεις της συγκυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση, ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει στο επόμενο στάδιο να δηλωθεί ότι η Βουλή είναι αναρμόδια, ώστε ο φάκελος να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη και έτσι να παραμείνει η σκιά της «ενοχής» στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η χθεσινή εξέλιξη δεν συνεπάγεται, πάντως, άμεση διακοπή των εργασιών, αφού τυπικώς η πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) των μελών παραμένει και δηλώνει πως θα συνεχίσει καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα να προσέλθουν σε αυτήν, προκειμένου να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις, όχι για τις κατηγορίες που τα αφορούν, αλλά ακριβώς για το ζήτημα περί αρμοδιότητας της επιτροπής. «Διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη υπάρχουν μόνο αν πάει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Δικαιοσύνη σημαίνει δίκη, Βουλή σημαίνει εξάλειψη», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος σε δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της επιτροπής Θ. Δρίτσας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία συνεχίζεται με τον τρόπο που είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση Παπαντωνίου, είπε ότι τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν κατά σειρά την επόμενη εβδομάδα είναι οι Αντ. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος, Δ. Αβραμόπουλος, Ανδρ. Λοβέρδος και Ανδρ. Λυκουρέντζος.

«Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι αυτό ολοκληρώνει τον σχεδιασμό σκευωρίας από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας», τόνισε ο κ. Μ. Βορίδης (Ν.Δ.). «Αρνούνται την ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης. Εμείς οι βουλευτές της Ν.Δ. αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε εάν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσει μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και ουσία της υπόθεσης», πρόσθεσε.

«Πρόκειται περί ευτελισμού της διαδικασίας και παραβίασης δικονομικών κανόνων», σχολίασε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ) για να συνεχίσει: «Αποχωρούμε. Αν κάποια στιγμή αποφασίσουν να καλέσουν μάρτυρες, εκεί θα είμαστε».

«Φοβόμασταν από την αρχή ότι θα οδηγηθούμε σε φιάσκο. Δεν μπορούμε να γίνουμε ξανά μέρος μιας διαδικασίας καθυστερήσεων. Ολα για την επικοινωνία γίνονται», είπε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων).

«Η κυβέρνηση οδηγεί στην ευθανασία την επιτροπή. Δεν θα γίνουμε φόντο σε φτηνό πολιτικό κόλπο», τόνισε ο κ. Γ. Αμυράς (Ποτάμι).

Υπέρ της άμεσης επιστροφής του φακέλου στη Δικαιοσύνη τάχθηκε η Χρυσή Αυγή.

Ο Θ. Δρίτσας περιορίστηκε να σχολιάσει: «Δεν υπάρχουν σκοπιμότητες, δεν αποτελούν μέρος σχεδίου σκοπιμότητας οι αποφάσεις της επιτροπής». Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, σε κοινή δήλωσή τους οι κ. Ευ. Βενιζέλος, Ανδρ. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης αναφέρουν: «Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορουμένους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή