«Καμπανάκι» Ν.Δ. για τα εθνικά

«Καμπανάκι» Ν.Δ. για τα εθνικά

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σοβαρή δυσλειτουργία στο κυβερνητικό σχήμα και μάλιστα εν καιρώ κρίσης, εξαιτίας των αντικρουόμενων θέσεων και πληροφοριών που εκπέμπονται για ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά, εστιάζει η Πειραιώς με αποκορύφωμα το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιδιώκει να εκπέμψει μήνυμα σοβαρότητας έχοντας επιλέξει συνειδητά να μην υψώσει τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο την ίδια ώρα διαμηνύει ότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική πλευρά να συνεχίσει να βγάζει προς τα έξω διχογνωμία, επιδεικνύοντας την απουσία ενιαίας κυβερνητικής γραμμής σε ένα κρίσιμο μέτωπο.

Το μήνυμα αυτό, εξάλλου, πρόκειται να εκπέμψει και σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στους ανταποκριτές του ξένου Τύπου στην Αθήνα. Εκεί αναμένεται να αναφερθεί στα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τα ελληνοτουρκικά, αλλά και τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό που κορυφώνονται αυτές τις ημέρες. Ο τρίτος όροφος της Πειραιώς δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων με αιχμή του δόρατος τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανεύθυνους χειρισμούς, ενώ πιο πρόσφατα μίλησε με σκληρή γλώσσα για τον Πάνο Καμμένο, χαρακτηρίζοντάς τον «ανίκανο και επικίνδυνο να χειριστεί τα εθνικά θέματα».

«Ερασιτεχνισμός»

Κύκλοι της Πειραιώς μιλούσαν για «ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό» σε ζητήματα κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια και σημείωναν ότι μια κυβέρνηση που χειρίζεται με τέτοια επιπολαιότητα τα εθνικά θέματα, είναι επικίνδυνη. Και έλεγαν ότι προκαλούνται εύλογες απορίες για το γεγονός ότι, ενώ δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση για το επίμαχο περιστατικό από το Πεντάγωνο, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε ανεπίσημες διαρροές μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες μάλιστα δημιούργησαν επιπλέον ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με αυτές το τουρκικό ελικόπτερο φέρεται να μην παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο μεν, αλλά να δόθηκε δε η εντολή για προειδοποιητικούς πυροβολισμούς.

«Και αν υπήρχε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου γιατί η κυβέρνηση το αποκρύπτει;» διερωτώνται στην Πειραιώς. «Πέρασε πάνω από μία ημέρα από το περιστατικό στη Ρω και επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει, είτε από το ΥΠΕΘΑ είτε από το Μέγαρο Μαξίμου, παρά μόνο διαρροές. Ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, η ευθύνη είναι εμφανής και επιμερίζεται σε αυτούς που ασκούν εξουσία. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω γιατί δεν υπάρχει μια επίσημη, καθαρή και ενιαία θέση για το περιστατικό στη Ρω και την αντιμετώπισή του», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι «σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και στον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις προκλήσεις από την Τουρκία, δεν χωρούν δύο γραμμές».

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς παρακολουθούν με προσοχή τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητα της ένταξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, πληροφορίες που αποτελούν βόμβα για τον νόμο Κατρούγκαλου και η επιβεβαίωση των οποίων θα δρομολογήσει μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Η Ν.Δ. είχε εξαρχής αναδείξει τον «παραλογισμό» του νόμου Κατρούγκαλου και ο κ. Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα θέσει τη μείωση των εισφορών μαζί με τη μείωση των φόρων ως προμετωπίδα του οικονομικού του προγράμματος. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι εξωπραγματικές κρατήσεις απασχολούν πλέον και το ΣτΕ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Βρούτσης, θυμίζοντας ότι δικηγόρος με καθαρές αποδοχές ύψους 10.000 ευρώ, με βάση τις εισφορές Κατρούγκαλου και τους φόρους ΣΥΡΙΖΑ, μένει με 4.836 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή