Ερώτηση με άρωμα «ρουσφετιού» στη Βουλή

Ερώτηση με άρωμα «ρουσφετιού» στη Βουλή

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση με υπογραφή βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και άρωμα «ρουσφετιού», κατατέθηκε χθες στη Βουλή με αποδέκτη τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Πρόκειται για τον κ. Σωκ. Βαρδάκη, ο οποίος ουσιαστικά καλεί τον κ. Σπίρτζη να «διαφυλάξει» τις υπερωρίες που λαμβάνουν οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών για το έργο τους, «εκτός ωραρίου», να εξετάζουν τα προσόντα όσων επιθυμούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Ως γνωστόν, για τους εξεταστές παλαιότερη ρύθμιση προέβλεπε πως θα έπρεπε να ασκούν το έργο αυτό εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας τους, και να σταματήσουν να λαμβάνουν υπερωρίες. Ωστόσο, κατόπιν αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, διασφαλίστηκε μέσω διάταξης νόμου να συνεχίσουν να λαμβάνουν υπερωρίες ως και την 30ή Απριλίου 2018. Από εκείνη την ημέρα θα έπρεπε να εξετάζουν εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας. Ο ερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στην ερώτησή του ουσιαστικά υιοθετώντας την επιχειρηματολογία των άμεσα ενδιαφερομένων που αντιδρούσαν, υποστηρίζει πως προκαλούνται προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, επειδή οι εξεταστές (είναι υπάλληλοι του Υπουργείου Μεταφορών) έχουν και άλλες ασχολίες σχετικές με την εξυπηρέτηση των πολιτών – από τις οποίες εξαναγκάζονται να απουσιάζουν καθώς βρίσκονται στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων οδηγών. Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Βαρδάκης κατάφερε να διαπιστώσει τις δυσλειτουργίες, μέσα σε μόνο 10 εργάσιμες ημέρες από τότε που υποτίθεται κόπηκε η υπερωριακή απασχόληση.

«Η απασχόληση των υπαλλήλων και η απώλεια του παραγωγικού τους χρόνου για να ασκήσουν το έργο των εξετάσεων κατά τη διάρκεια του κανονικού ωραρίου εργασίας θα επηρεάσει δυσμενώς την λειτουργία των Υπηρεσιών και θα επιφέρει μειωμένης ποσότητας και ποιότητας υπηρεσίες» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ερωτών βουλευτής. Και αφού συνεχίζει ότι «οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπηρεσιών πέρα από τα συνήθη καθήκοντά τους είναι μέλη σε πλήθος επιτροπών, συμβουλίων, κλιμακίων, στα πλαίσια αδειοδότησης, και ομάδων διενέργειας ελέγχων εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων αρμοδιότητας των Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το φαινόμενο να υπολειτουργούν καποιες θέσεις εργασίας εξυπηρέτησης του κοινού» απευθυνόμενος στον υπουργό ουσιαστικά τον παροτρύνει να διατηρήσει το καθεστώς των ειδικών υπερωριών και μάλιστα να το κάνει χωρίς χρονοτριβή: «Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε το έργο της εξέτασης δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών να συνεχίσει να εκτελείται εκτός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εκτός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υπερωριακή απσχόληση; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα αυτής της νομοθετικής ρύθμισης, καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση καθίσταται άμεσα επιτακτική;» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή