ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιο είναι το «πάτωμα» των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς που προκαλεί αίσθηση στη Βουλή

Ποιο είναι το «πάτωμα» των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς που προκαλεί αίσθηση στη Βουλή

Η εν εξελίξει από το πρωί συζήτηση στη Βουλή, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πέραν των εντάσεων και του «προεκλογικού» χαρακτήρα των τοποθετήσεών τους, από τις πρωτολογίες κατέδειξε και ένα «κρυμμένο» μεν πλην όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον «νέο» στοιχείο, όσον αφορά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Από τις πρωτολογίες των Αλ. Τσίπρα και Ευκλ. Τσακαλώτο διεφάνη πως το σενάριο της «προληπτικής γραμμής στήριξης» ως σταδίου που θα μπορούσε να ακολουθήσει την τυπική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, δεν αποκηρύσσεται με τρόπο κατηγορηματικό, όπως έως πρότινος συνέβαινε από κυβερνητικής πλευράς. Ο τρόπος με τον οποίο προσεκτικά αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών, διαμορφώνει την αίσθηση ότι η εν λόγω «προληπτική γραμμή» τουλάχιστον βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εναλλακτικό σενάριο.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην ΝΔ και την ΔΗΣΥ είπε χαρακτηριστικά την ακόλουθη φράση: «Προσέξτε, αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι αλλά και άπιαστο στόχος, όπως απεδείχθη». Οσοι άκουσαν τον πρωθυπουργό εκείνη τη στιγμή, έλαβαν το μήνυμα ότι ως «πάτωμα» υφίσταται στις διαπραγματεύσεις Αλλά και λίγο αργότερα, ο κ. Τσακαλώτος έλεγε: «Διαπραγματευόμαστε ενισχυμένη παρακολούθηση και όχι προληπτική γραμμή πίστωσης» – μια φράση που καταδεικνύει πως ως ενδεχόμενο δεν έχει αποκλειστεί, ενόψει της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.