Οι δεσμεύσεις μέχρι το 2022

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To μνημόνιο τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, ζήτω το νέο μνημόνιο! Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που ανάρτησε η Κομισιόν στην ιστοσελίδα της την Πέμπτη, αφού εκεί καταγράφονται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν πέρα από τον ορίζοντα του φετινού Αυγούστου και συγκεκριμένα έως το 2022.

Το κείμενο επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και μείωση των συντάξεων από 1/1/2019, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί και το αφορολόγητο την ίδια ημερομηνία, αντί της 1/1/2020, ανάλογα με την πρόταση του ΔΝΤ. Δεν περιορίζεται όμως στα γνωστά. Θέτει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου (έως το 2021) και πλαφόν στην απασχόληση και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2022. Ξεκαθαρίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό κ.ά.) θα συνεχιστούν και ορίζει πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2019. 

Στα άμεσα μέτρα που περιλαμβάνει είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με εμπορικές τιμές ακινήτων και η προσαρμογή στη συνέχεια, αν χρειαστεί, των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ώστε να εξασφαλιστεί το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ολα –σχεδόν 90 μεταρρυθμίσεις– πρέπει να έχουν ψηφιστεί ή αλλιώς υλοποιηθεί ώς τις 15 Ιουνίου, με την ελπίδα ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα επιτευχθεί η συνολική συμφωνία για αξιολόγηση-δόση, χρέος και μεταμνημονιακή εποπτεία. Αλλωστε, ήδη προεξοφλείται ότι όλα αυτά θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, αφού η ελάφρυνση του χρέους θα εξαρτάται από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, που –με τη σειρά της– θα παρακολουθείται μέσω της «ενισχυμένης» εποπτείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή