Διαφωνίες στη Βουλή αναφορικά με το τέλος ή μη της λιτότητας

Διαφωνίες στη Βουλή αναφορικά με το τέλος ή μη της λιτότητας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία, στην Ολομέλεια της Βουλής πλέον, εισέρχεται από σήμερα το πρωί με στόχο να ψηφιστεί αύριο νωρίς το απόγευμα, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Η διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ολοκληρώθηκε χθες, με μόνο τη δικομματική πλειοψηφία να υπερψηφίζει το νομοθέτημα, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν πυρά αναφορικά με την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα και στην οικονομία μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, τους κ. Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη να παρουσιάζουν αποχρώσεις διαφοράς αναφορικά με το τέλος ή μη της λιτότητας, και την πλειονότητα των βουλευτών να συζητά στο Περιστύλιο τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

«Δεν ευσταθούν όσα λέγονται ότι υπάρχουν νέα μέτρα (στο πολυνομοσχέδιο), ή ότι θα υπάρχει περισσότερη λιτότητα. Θα υπάρχει μικρότερη λιτότητα», είπε αρχικώς ο υπουργός Οικονομικών. Σε μόνιμα μέτρα μείωσης φόρων και αύξησης κοινωνικών δαπανών, δηλαδή δημοσιονομική επέκταση –πέραν των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων– «που σηματοδοτεί το τέλος της παρατεταμένης λιτότητας», αναφέρθηκε αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Τη δήλωση αυτή «του κ. Υπουργού», σχολίασε με καυστικό τρόπο αμέσως μετά ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Βαρδαλής, προκαλώντας, όμως, την εντονότατη αντίδραση του παρευρισκόμενου κ. Τσακαλώτου: «Είπα ότι μειώνουμε τη λιτότητα, όχι ότι τελείωσε η λιτότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ζητώντας σε εντονότατο ύφος από τον βουλευτή του ΚΚΕ να διορθώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Βαρδαλής αμέσως διευκρίνισε: «Αναφέρθηκα», σημείωσε, «σε όσα είπε ο κ. Χουλιαράκης». Η συνέχεια αναμένεται σήμερα ή αύριο στην Ολομέλεια.

Βαθύ χάσμα

Επί της ουσίας των υπό ψήφιση ρυθμίσεων, από τις εκατέρωθεν τοποθετήσεις προκύπτει βαθύ χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ως προς την περίοδο μετά τον Αύγουστο και ειδικότερα για τη μορφή που θα έχει ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τον διεθνή παράγοντα. Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δίδεται τέλος στην αυστηρή επιτροπεία, ενώ η αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως με ευθύνη της κυβέρνησης ο έλεγχος θα είναι εξαιρετικά αυστηρός, πολύ αυστηρότερος εκείνου που σχεδιάστηκε για άλλες χώρες που ήταν σε «προγράμματα». Στο πλαίσιο αυτό, πολλή συζήτηση γίνεται μεταξύ άλλων και για την πρόβλεψη αναφορικά με την εγγύηση («υποθήκη δημόσιας περιουσίας» λένε οι επικριτές της κυβέρνησης), με τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο να προαναγγέλλει πως αυτό είναι ένα θέμα επί του οποίου η ΔΗΣΥ σήμερα θα εγείρει ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Στο περιθώριο των σχετικών συζητήσεων, και με αφορμή αναλόγου περιεχομένου τοποθέτηση του κ. Μ. Βορίδη, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε: «Νομίζετε ότι όταν θα γίνετε κυβέρνηση, θα πάτε στη Μέρκελ και θα της πείτε “δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις, δεν θέλουμε υψηλά πλεονάσματα και υπερταμείο”, κι εκείνη θα σας πει “καλώς τα παιδιά”; Ε, Good luck – καλή τύχη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή