Κλιμάκωση με μομφή από τη Ν.Δ.

Κλιμάκωση με μομφή από τη Ν.Δ.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνει η Ν.Δ. τη σύγκρουση με την κυβέρνηση για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, θέτοντας ζήτημα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού και ανάγκης εξουσιοδότησής του από τη Βουλή πριν υπογράψει τη συμφωνία. Η κλιμάκωση περνά πλέον μέσ’ από την πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης, όπως σαφώς άφησε να εννοηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση μάλιστα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα κατά την περαίωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Η κλιμάκωση άρχισε ήδη από το βράδυ της Τρίτης με την αποστροφή του λόγου του προέδρου της Ν.Δ. που ήγειρε σαφώς θέμα νομιμοποίησης του πρωθυπουργού να δεσμεύσει τη χώρα σε μια διεθνή συμφωνία, πολλώ δε μάλλον αφού ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει τη διαφωνία του, και έγινε ακόμη προφανέστερη χθες κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο. Εκεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει, προκειμένου η συμφωνία να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και για να διαπιστωθεί «αν η ίδια η Βουλή περιβάλλει αυτή τη συμφωνία με την εμπιστοσύνη της».

Υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για κατάσταση «πρωτοφανή για την ελληνική συνταγματική ιστορία», καθώς ένας πρωθυπουργός «ο οποίος δεν έχει ξεκάθαρη κοινοβουλευτική εντολή, έχει την πρόθεση να δεσμεύσει τη χώρα και να δημιουργήσει μια πραγματικότητα που στη συνέχεια δεν μπορεί να αλλάξει» και ζήτησε από τον κ. Παυλόπουλο να παρέμβει «για το συνταγματικά αυτονόητο». Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί». Σημειώνοντας ότι θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να γίνει η εν λόγω συζήτηση στη Βουλή, επί της ουσίας προανήγγειλε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, με την οποία και θα κορυφωθεί η αντίδραση της Ν.Δ., κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, κατά την περαίωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο. Ο κύβος για την πρόταση μομφής ερρίφθη κατόπιν της αρνητικής απάντησης της κυβέρνησης στην πρόταση της Ν.Δ. να ακολουθείτο η διαδικασία που ακολούθησε η κυβέρνηση το 2015, όταν μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είχε ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Πηγές της Πειραιώς μιλούσαν χθες το βράδυ για «άκρως προβληματική συμφωνία» και εστίαζαν την κριτική τους, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ο όρος «Severna Makedonija» δεν απαντά πουθενά στη συμφωνία, ότι δεν ορίζεται ο απώτατος χρόνος εκπλήρωσης των υποχρεώσεων από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αλλά και στην επίσημη αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας.

Παρέμβαση Καραμανλή

Αναμένεται, παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, και παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή επί της συμφωνίας για το Σκοπιανό, ίσως και σήμερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός ανέμενε το τελικό κείμενό της προκειμένου να τοποθετηθεί τεκμηριωμένα. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι στην τελευταία του σχετική τοποθέτηση –μέσω διαρροών κύκλων του στη Real News– ο κ. Καραμανλής φερόταν να υπογραμμίζει ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και ότι «αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή