Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάδειξη της θετικής για την κυβέρνηση ατζέντας της προοπτικής ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος και των θετικών μηνυμάτων για την οικονομία μετά τη συμφωνία του Eurogroup προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό τουλάχιστον ήταν το κλίμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Καθώς διαπιστώνεται ότι μέσα στον θόρυβο που ξεσηκώνεται, με κυβερνητική πρωτοβουλία, περί αποσταθεροποίησης, περί συμφερόντων που την επιδιώκουν, περί εξαγοράς βουλευτών, όλα τα υπόλοιπα, ακόμα και εκείνα που η κυβέρνηση θα ήθελε να προβάλει, περνούν σε δεύτερη μοίρα, το κλίμα στο Πολιτικό Συμβούλιο ήταν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάδειξη της θετικής ατζέντας. Ετσι, αυτό που συζητήθηκε χθες ήταν ένα πλάνο επικοινωνιακής αντεπίθεσης, με στόχο να περάσουν σε δεύτερη μοίρα ζητήματα όπως το ονοματολογικό, που έχουν πολιτικό κόστος και πιέζουν την κυβέρνηση και να καταβληθεί προσπάθεια να κυριαρχήσουν τα θέματα της οικονομίας και της επομένης του μνημονίου. Στο Πολιτικό Συμβούλιο εμφανίστηκαν να εκτιμούν, στο πλαίσιο αυτό, ότι «τα σχέδια αποσταθεροποίησης κατέρρευσαν», δείχνοντας με τη σπουδή τους να μετατοπίσουν την ατζέντα της επικαιρότητας ότι μάλλον δεν υπάρχει ικανοποίηση από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο σχετικός σχεδιασμός για την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, εγκαταλείπεται.

Είναι ενδεικτικό της προσπάθειας να μείνει πίσω όλη αυτή η συνωμοσιολογία ότι διατυπώθηκε η βεβαιότητα ότι, πλέον, δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος προς αποχώρηση βουλευτής. Σε σχέση με αυτό, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις, απέρριψε χθες τις υπόνοιες περί επιχειρηματικής εμπλοκής στην ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη, δηλώνοντας βέβαιος (Ρ/Σ ΘΕΜΑ) ότι «το έκανε κατά συνείδηση, αποκλείεται να έχει εμπλοκή με επιχειρηματικά συμφέροντα». Ο κ. Ζουράρις δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να φύγει από την κυβέρνηση, ωστόσο κινείται για τη δημιουργία κινήματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ενώ, πάντως, το Πολιτικό Συμβούλιο προέκρινε την αλλαγή ατζέντας, στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επέμεινε στη θέση ότι καλλιεργείται κλίμα αποσταθεροποίησης και έκανε λόγο για «κλίμα βίας και φόβου με άρωμα ακροδεξιάς», κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι στελέχη της «καλοβλέπουν την ακροδεξιά». Η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ολγα Κεφαλογιάννη, απάντησε αναφέροντας ότι οι θεωρίες συνωμοσίας που η κυβέρνηση καλλιεργεί συστηματικά καταρρίπτονται από τη δράση του «Ρουβίκωνα».

«Με απειλούν»

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε χθες (Ρ/Σ 24/7) ότι εξακολουθεί να δέχεται απειλές για τη ζωή του. Οπως είπε, έχει λάβει 800 επιστολές με απειλές κατά της ζωής του και της οικογένειάς του. «Εχω πάρει κούτες με αίματα και με χώματα ποτισμένα με αίμα, σφαίρες» και αναρωτήθηκε γιατί δεν έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. «Βρήκα τα τηλέφωνα, τις διευθύνσεις και τα ονόματα των ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι Αρχές κάνουν απλώς συστάσεις», ανέφερε. Οι καταγγελίες του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζήτησε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή