ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίδομα αλλοδαπής στους δύο στρατιωτικούς

epidoma-allodapis-stoys-dyo-stratiotikoys-2260373

Νομοθετική ρύθμιση, η οποία εκτιμάται πως θα ενισχύσει, έναντι των τουρκικών δικαστηρίων, τη θέση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να παραμένουν κρατούμενοι σε φυλακές υψίστης ασφαλείας της γείτονος, ψηφίστηκε χθες από την εθνική αντιπροσωπεία. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή –η οποία είναι γενική και αφορά όλα τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που σε καιρούς ειρήνης είναι κρατούμενοι ή φυλακισμένοι σε χώρα του εξωτερικού– προβλέπεται η καταβολή επιδόματος υπηρεσίας στην αλλοδαπή, που σημαίνει ότι ουσιαστικά έχουν τόπο διαμονής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται, μπορεί να αρθεί το επιχείρημα των Τούρκων δικαστών ότι δεν κάνουν αποδεκτό το αίτημα για αποφυλάκισή τους επειδή, όπως ισχυρίζονται, δεν γνωρίζουν πού θα βρουν τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς μέχρι την ημέρα της δίκης τους.

«Τι κάνουμε εδώ; Λέμε στο δικαστήριο, όπου θα πάνε την Παρασκευή οι στρατιωτικοί μας, ότι αυτοί οι στρατιωτικοί υπηρετούν στο εξωτερικό, στην Τουρκία. Αρα, έχουν μόνιμη διεύθυνση. Αρα, δεν ισχύει η δικαιολογία του δικαστηρίου ότι θα τους χάσει αύριο το πρωί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος παρουσιάζοντας στη Βουλή τη ρύθμιση, η οποία συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που σε καιρό ειρήνης τελεί υπό συνθήκες προσωρινής κράτησης, φυλάκισης ή ομηρίας σε χώρα του εξωτερικού, είναι δυνατή, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης εξωτερικού, για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν οι συνθήκες αυτές. Για την καταβολή της αποζημίωσης εκδίδεται κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ύστερα από εισήγηση του οικείου Γενικού Επιτελείου και σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ύψος του επιδόματος αλλοδαπής που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί του ίδιου βαθμού που υπηρετούν στη χώρα προσωρινής κράτησης, φυλάκισης ή ομηρίας και υπόκειται στους ίδιους φόρους και κρατήσεις».

Η ρύθμιση ήρθε με τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας, στο πλαίσιο ψήφισης κύρωσης διεθνούς συμφωνίας, προκαλώντας για αυτό το διαδικαστικό ζήτημα την εντονότατη διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης, ενώ δεν αποφεύχθηκε και η κριτική προς την κυβέρνηση για την καθυστέρηση ως προς την προώθηση αυτής της ρύθμισης. «Επρεπε να το είχατε φέρει από την πρώτη, τη δεύτερη ή την τρίτη εβδομάδα» (της κράτησης των δύο), είπε με έμφαση η κυρία Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ). Η ρύθμιση ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της Βουλής.

Αίτηση αποφυλάκισης

Ως προς την ουσία της υπόθεσης, πρακτικά με τις συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση της επόμενης, πέμπτης αίτησης αποφυλάκισης του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη οι οποίοι συμπληρώνουν 127 ημέρες κράτησης στις φυλακές της Αδριανούπολης, δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Στην Αθήνα, βεβαίως, γνωρίζουν καλά ότι η τουρκική Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητη, ως εκ τούτου ακόμα και υπό τις νέες συνθήκες μπορεί να υπάρξει κωλυσιεργία, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος πρέπει να εγκρίνει τις μεταθέσεις των δύο στρατιωτικών.