Σειρά πρωτοβουλιών για την με θετικό πρόσημο εμπλοκή της Βουλής στις προσπάθειες επούλωσης των πληγών από την πύρινη τραγωδία, αποφασίστηκαν σήμερα το πρωί στην Διάσκεψη των Προέδρων. Κεντρικά χαρακτηριστικά των πρωτοβουλιών αυτών είναι αφενός η παροχή οικονομικής στήριξης και αφετέρου, η συμβολή με θεσμικό τρόπο στους σχεδιασμούς της εκτελεστικής εξουσίας, όσον αφορά τα πεδία της πρόληψης και της αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Είναι «στο πλαίσιο της αυτονόητης ένδειξης αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που επλήγησαν από την ανείπωτη καταστροφή”, οι πρωτοβουλίες αυτές, σημείωσε ο κ. Ν. Βούτσης, κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Πρώτη εξ αυτών είναι η άμεση ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού που συνεστήθη χθες με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την ανακούφιση των πληγέντων, με το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ από το αποθεματικό της Βουλής.
Σε δεύτερο στάδιο, και αφού θα έχει ολοκληρωθεί «η ακριβής καταγραφή από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κατάστασης των οικογενειών που επλήγησαν με οποιονδήποτε τρόπο-θα υπάρξει ένα ειδικό βοήθημα προς όλα τα μικρά παιδιά που με ένα ή άλλο τρόπο επλήγησαν ιδιαίτερα μέσα από αυτή την τρομακτική καταστροφή. Για τα παιδιά των οποίων έχει τροποποιηθεί επί τα χείρω η οικογενειακή τους κατάσταση». Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως θα είναι ένα «εφάπαξ βοήθημα στο λογαριασμό κάθε παιδιού που θα έχει καταγραφεί ότι πλέον ξημέρωσε μία καινούρια ημέρα σε σχέση με το οικογενειακό του περιβάλλον και θα χρειάζεται υποστήριξη άμεσα στην καθημερινότητά του αλλά και μελλοντικά για τις σπουδές του». Συμπληρωματικά, ο κ. Βούτσης ανέφερε πως εκ του Κανονισμού δεν επιτρέπεται στη Βουλή να κάνει και σε αυτή την δραματική περίπτωση εκείνο το οποίο προβλέπεται για τα παιδιά όλων όσοι υπηρετούν την πατρίδα και χάνουν την ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους: υπενθυμίζεται πως για εκείνες τις περιπτώσεις προβλέπεται η δυνατότητα “υιοθεσίας” από τη Βουλή των παιδιών αυτών των οικογενειών.
Σε θεσμικό επίπεδο, αποφασίστηκε να συγκληθεί εκτάκτως (στο τρίτο θερινό τμήμα, το Σεπτέμβριο) σε ειδική συνεδρίαση η Επιτροπής Εσωτερικών, στην οποία θα κληθούν φορείς της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να προβούν σε ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας «για όλα ζητήματα που αφορούν εκσχυγχρονισμό σχεδίων και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την έγκαιρη αντιμετώπιση θεομηνιών κι άλλων τέτοιων έκτακτων καταστάσεων».
Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται ήδη η πρόταση, να συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή της Βουλής με αντικείμενο την μελέτη όλων των δεδομένων από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν τη χώρα την τελευταία 15ετία, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να γίνουν προτάσεις προς της εκτελεστική εξουσία με στόχο την ενίσχυση τομέα πολιτικής προστασίας.
Στα αξιοσημείωτα, τέλος, είναι πως ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Βουλής προχώρησε από το πρωί σε διαδικασία αιμοδοσίας στο Εντευκτήριο του μεγάρου του Κοινοβουλίου, ώστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές αρχές να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για όσους εκ των τραυματιών έχουν ανάγκη από αίμα.