Ν.Δ.: «Εφαρμογή του δικού μας προγράμματος»

Ν.Δ.: «Εφαρμογή του δικού μας προγράμματος»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα…». Είναι η εικόνα που μένει στην Πειραιώς από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καθώς η Ν.Δ. υπενθυμίζει ότι μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών δεν γίνεται, αλλά και ότι τα υψηλά επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου αποτελούν «δείκτη ανυποληψίας» της κυβέρνησης που ρισκάρει να ξαναφέρει τη χώρα σε «απόλυτο» οικονομικό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, η Ν.Δ. κατηγορεί τον πρωθυπουργό για τη «λύση» που προτείνει για το Ασφαλιστικό (να μη μακροημερεύσουν οι άνω των 70 πολίτες, όπως σημείωσε).

Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε ήδη προαναγγείλει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς, οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν αλλάζουν την ουσία όσων θα πει από το Βελλίδειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε την πρόθεσή του να περιγράψει ένα «συνεκτικό» αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα περάσει τη χώρα στην επόμενη μέρα. Oσο για τις εξαγγελίες Τσίπρα που υπερβαίνουν τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, η Ν.Δ. είναι κατηγορηματική ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της «και όχι το πρόγραμμα των προηγούμενων». «Στην απόγνωσή του που βλέπει το τέλος να έρχεται, υπόσχεται τώρα να μειώσει φόρους που ο ίδιος επέβαλε, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώσει το κράτος με αθρόες προσλήψεις. Είναι προφανές ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται, αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τον κ. Τσίπρα. Υπόσχεται ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τον αύξησε μόλις τον προηγούμενο μήνα ακόμη και για τους πιο αδύναμους πολίτες», σημείωσε η Μαρία Σπυράκη, απευθύνοντας προειδοποίηση στον «αδιόρθωτα ψεύτη, αλλά και επικίνδυνο» πρωθυπουργό ότι η χώρα «δεν αντέχει άλλους τυχοδιωκτισμούς». Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για κυβερνητική «ανευθυνότητα», χαρακτηριστικό δείγμα της οποίας, έλεγαν, είναι ότι ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε μέτρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία κοστολόγηση.

Η Ν.Δ. δεν προτίθεται να μπει σε περαιτέρω σχόλια για τις εξαγγελίες, παρά μόνο όταν τα μέτρα εξειδικευθούν και ανακοινωθεί το κόστος τους. «Τότε θα πούμε ποια απ’ αυτά θεωρούμε ότι έχουν νόημα να τα συζητήσουμε και ποια υπονομεύουν την πορεία της χώρας», σημείωναν από την Πειραιώς, προσθέτοντας ότι τα περί προσλήψεων κινούνται στη λάθος κατεύθυνση. Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε χθες ότι η Ν.Δ. δεν θα υλοποιήσει ό,τι νομοθετηθεί και αφορά σε προσλήψεις και δαπάνες του κράτους και θύμισε ότι «έχει το δικό της πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων, έχουμε δεσμευθεί για μείωση φόρων στο 9% για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 10.000. Εχουμε πει κανένα παιδί χωρίς παιδικό σταθμό. Εχουμε ζητήσει την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων. Ο κ. Τσίπρας τα αφήνει όλα ανοιχτά», σημείωσε χαρακτηριστικά (ρ/σ 247).

Σε κάθε περίπτωση, η Πειραιώς επιμένει να δείχνει το κλίμα στις διεθνείς αγορές, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος δανεισμού είναι υψηλό όχι μόνο επειδή το διεθνές περιβάλλον είναι ασταθές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά λόγω της «αναξιοπιστίας» της κυβέρνησης. «Το επιτόκιο είναι ο καθρέφτης του ρίσκου της χώρας. Οι αγορές μάς στήνουν στον τοίχο», σημείωσε η κ. Σπυράκη. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, η Πειραιώς πέρασε στην αντεπίθεση έναντι της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για «διαστρέβλωση» των θέσεών της και υπενθύμισε, αναφερόμενη στην επίμαχη αποστροφή του πρωθυπουργού για τους συνταξιούχους άνω των 70 ετών, ότι αυτή είναι η «λύση» του κ. Τσίπρα, ο οποίος «σχεδόν εξέφρασε την ελπίδα του να μη μακροημερεύσουν για πολύ όσοι Ελληνες είναι άνω των 70 ετών». Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι το Ασφαλιστικό τριών πυλώνων που θα εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο εφαρμόζεται με παραλλαγές σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ωστόσο, η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε την αναφορά του Κ. Καραγκούνη στον Πινοσέτ «ένα από τα πιο ατυχή παραδείγματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή