Ν.Δ.: Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός

Ν.Δ.: Εκτός τόπου και χρόνου ο πρωθυπουργός

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια σκληρή ανακοίνωση αντέδρασε η Ν.Δ. στην εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου –κατηγορώντας τον ως κατώτερο των περιστάσεων και του αξιώματός του– λόγω της επιλογής του να μεταφέρει την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο Στρασβούργο, επιτιθέμενος στον Κυρ. Μητσοτάκη, αντί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα.

Οι αιχμές μάλιστα του πρωθυπουργού περί «νεποτισμού» και «Πινοσέτ» προκάλεσαν την αντίδραση της Μαρίας Σπυράκη εντός της Ολομέλειας, καθώς η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι όσοι «πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα». Η κ. Σπυράκη, μάλιστα, έψεξε τον πρωθυπουργό θυμίζοντάς του ότι μία ημέρα πριν έγινε συζήτηση στο Στρασβούργο για την τραγωδία στο Μάτι και υπήρξε σύμπλευση των πολιτικών ομάδων ως προς την ανάγκη να στηρίξει η Ε.Ε. την εν λόγω περιοχή. «Θα περίμενα να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας και να μη μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Εκτός αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι από μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματός σας να υπηρετούν την κυβέρνηση», σημείωσε, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τη συμπεριφορά της έναντι των διαδηλωτών στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη.

«Αλήθεια, θέλω να σας ρωτήσω: από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Ελληνες; Αυτή του διχασμού;», κατέληξε η κ. Σπυράκη. Ακολούθησε σκληρή ανακοίνωση της Πειραιώς, με την οποία η Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήταν «εκτός τόπου και χρόνου» και αντί να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης, άρχισε να απαριθμεί «τάχα τις επιτυχίες της κυβέρνησής του». Μάλιστα, η Ν.Δ. απαρίθμησε τον καταιγισμό ερωτημάτων που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας από ξένους ευρωβουλευτές, αλλά δεν απάντησε. Μεταξύ αυτών, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και πώς θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, τι έχει να πει για τα 100 δισ. που στοίχισαν οι πειραματισμοί του πρώτου εξαμήνου του 2015, πού πήγαν τα χρήματα που δόθηκαν για το μεταναστευτικό. «Ο κ. Τσίπρας αιφνιδιάστηκε πλήρως. Και όπως συνηθίζει σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, επετέθη στον πρόεδρο της Ν.Δ., λες και μιλούσε στη ΔΕΘ ή στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε η Ν.Δ. κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «εκθέτει τον εαυτό του, αλλά και τη χώρα». Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι ο κ. Τσίπρας έχασε την ευκαιρία να εμφανιστεί ως πρωθυπουργός «ενώνοντας και όχι διχάζοντας», καθώς και να κάνει μια «στοιχειώδη αυτοκριτική» για τους λόγους που η χώρα οδηγήθηκε σε τρίτο πρόγραμμα. Το γεγονός ότι επέλεξε να επιτεθεί στη Ν.Δ. για την Πειραιώς αποτελεί απλώς επιβεβαίωση της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται πολιτικά ο κ. Τσίπρας. Και ενώ ο τρίτος όροφος της Πειραιώς μπαίνει στην τελική ευθεία για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, η Ν.Δ. θα θυμίσει σήμερα σε όλους τους τόνους την τραγωδία στο Μάτι και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν, καθώς παρουσιάζεται, παρόντος του κ. Μητσοτάκη, το πλαίσιο αναδιαμόρφωσης της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, που ανέθεσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στον Κων. Συνολάκη.

Σύγκρουση για το «τέλος των μνημονίων»

Μικρό δείγμα του χαρακτήρα και του περιεχομένου της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το προσεχές διάστημα προσέφεραν χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή, με την ευκαιρία της συζήτησης και, τελικώς, υπερψήφισης κατά πλειοψηφία νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αντικείμενο του οποίου είναι η πρόσβαση των μονίμων κατοίκων των περιοχών εκτός τηλεοπτικής κάλυψης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας. Η κυβέρνηση διά του κ. Ν. Παππά, αλλά και βουλευτών της δικομματικής πλειοψηφίας, που έλαβαν τον λόγο, εστίασε με έμφαση στο γεγονός της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση τόνισε πως η χώρα μόνο τυπικώς βγήκε από τα μνημόνια, αλλά όχι και από τις σημαντικού κοινωνικού κόστους πολιτικές, στις οποίες δεσμεύθηκε προνομοθετώντας σειρά μέτρων η σημερινή κυβέρνηση. «Να μειωθούν ή όχι ο ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αυτοαπασχολουμένους; Αυτό αφορά κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Διότι με τη Ν.Δ. υπάρχει πραγματικά χάος προγραμματικό», είπε ο κ. Παππάς και προσέθεσε: «Θα περίμενα να ακούσω πραγματικά σε ένα ένα από τα μέτρα, τα οποία θα γίνουν νόμος του κράτους με τον προϋπολογισμό, εάν υπάρχει συμφωνία ή διαφωνία». Η αξιωματική αντιπολίτευση διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Κ. Τζαβάρα απέρριψε την κυβερνητική επιχειρηματολογία και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήνει μηχανισμούς προπαγάνδας προκειμένου να αποκρύψει την αλήθεια από τον λαό, όσον αφορά την οικονομική πορεία της χώρας. Ο κ. Αθ. Θεοχαρόπουλος, απαντώντας στις αναφορές του κ. Παππά προς το κόμμα του, υπενθύμισε ότι χάρη στις ψήφους των βουλευτών της ΚΙΝΑΛ είναι που πέρασαν τα προοδευτικά νομοθετήματα, δεδομένου ότι οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ ήταν αντίθετοι. Σε υψηλούς τόνους καταγράφηκε η κριτική και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή