ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ερευνητικό έργο του Αριστοτελείου και οι εφαρμογές της Microsoft

Το ερευνητικό έργο του Αριστοτελείου και οι εφαρμογές της Microsoft

Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από τον Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας, που ανακοίνωσαν πριν από δύο εβδομάδες ότι θα θέσουν σε λειτουργία το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Microsoft;

«Θέλουμε να εκθέσουμε τους φοιτητές μας, αλλά και τους καθηγητές και τους εργαζόμενους γενικότερα του ιδρύματος, στις τεχνολογίες αιχμής», εξηγεί στην «Κ» ο πρύτανης του Αριστοτελείου, Περικλής Μήτκας. «Ο Κόμβος θα διοργανώνει σεμινάρια και ημερίδες που θα έχουν ως θέμα τους τομείς που θα διαμορφώσουν την οικονομία του αύριο: blockchain, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, υπολογιστικό νέφος, δεδομένα μεγάλης κλίμακας. Το ακροατήριο, μάλιστα, δεν θα περιορίζεται αποκλειστικά σε άτομα που έχουν σχέση με το ΑΠΘ. «Οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο ευρύτερο κοινό», αναφέρει ο κ. Μήτκας.  

Από την πλευρά της, η Πέγκυ Αντωνάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, τονίζει: «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ερευνητικό έργο του ιδρύματος και να δώσουμε από την πλευρά μας τις κατευθύνσεις της έρευνας και των εφαρμογών που αναπτύσσει η Microsoft σε διεθνές επίπεδο». Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, η συνεργασία θα περιλαμβάνει επιμόρφωση και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, διαδικτυακά εργαλεία υποστήριξης της εκπαίδευσης «ώστε να ευνοήσουμε τη δημιουργία κοινοτήτων μάθησης και πρακτικής» και «εκπόνηση σχετικών μελετών, αναλύσεων, παρουσιάσεων καθώς και την ανάπτυξη ενημερωτικού υλικού για τις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού». 

Οι πρώτες δράσεις του Κόμβου δεν θα καθυστερήσουν. Οι δύο πλευρές, όπως αναφέρει ο πρύτανης του ΑΠΘ, σχεδιάζουν να γίνει μία πρώτη εκδήλωση με θέμα το blockchain πριν από το τέλος της χρονιάς. «Ο Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας από τη Microsoft στη Θεσσαλονίκη, όπως υπάρχει στην Αθήνα», σημειώνει ο κ. Μήτκας.

Η πρωτοβουλία, πέρα από τις πιο ειδικές της επιδιώξεις, πηγάζει από την ευρύτερη κατανόηση ότι οι ψηφιακές δεξιότητες είναι το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας – και ότι η Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (και) σε αυτόν τον τομέα. Οπως αναδεικνύει η νέα έκθεση του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της Microsoft επί των ζητημάτων αυτών («Η οικονομική σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα»), η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση από τις 28 χώρες της Ε.Ε. στον δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία είχαν χειρότερη επίδοση).

Ειδικότερα, στο ποσοστό των επαγγελματιών ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας) επί του συνόλου της απασχόλησης, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται η έκθεση του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ 24 χωρών τόσο στη χρήση του Διαδικτύου όσο και στην πρόσβαση επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 10 ατόμων σε ευρυζωνικές συνδέσεις.

Ελλείμματα και ευκαιρίες

«Η έρευνα του ΙΟΒΕ για τις ψηφιακές δεξιότητες αναδεικνύει τα ελλείμματα αλλά και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν από μια πιθανή σύγκλιση με τους διεθνείς μέσους όρους», σημειώνει στην «Κ» η κ. Αντωνάκου. «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας οριοθετούν στην πραγματικότητα το πώς θα πρέπει η πολιτεία, τα πανεπιστήμια και ο ιδιωτικός τομέας από κοινού να συντονίσουν και να στοχεύσουν το σύνολο των σχετικών τους ενεργειών. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα μετατρέψουμε αυτό το έλλειμμα που διαπιστώνεται, σε μοχλό ανάπτυξης».