Μητσοτάκης: «Ντροπή για την πατρίδα μας η Μόρια»

Μητσοτάκης: «Ντροπή για την πατρίδα μας η Μόρια»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την «ντροπή» της Μόριας εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε την κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τα περί Τύπου αδικήματα, την οποία συνόδευσε με αναφορές στη μήνυση του Πάνου Καμμένου εναντίον των δημοσιογράφων του «Φιλελεύθερου», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «αντί να απολογείται, εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο». Διαμήνυσε δε ότι η Ελλάδα «δεν θα γίνει Βενεζουέλα».

«Οσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για την ντροπή αυτή φέρει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της. Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πουλάνε ευαισθησία στα λόγια, αλλά με τις πράξεις τους προσβάλλουν τα αισθήματα αλληλεγγύης των Ελλήνων και κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι οι τρεις δημοσιογράφοι συνελήφθησαν «όχι επειδή συκοφάντησαν τον κ. Καμμένο», αλλά επειδή έθεσαν ερωτήματα για «τη σκοτεινή διαχείριση τεράστιων ποσών». Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η αλήθεια για τη «διασπάθιση», όπως είπε, των χρημάτων και τις «αδιαφανείς διαδικασίες» θα έρθει στο φως και ότι η χώρα θα αποκτήσει αξιόπιστη μεταναστευτική πολιτική: «Τα σύνορά μας θα φυλάσσονται αποτελεσματικά, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα προχωρούν γρήγορα και όσοι δεν δικαιούνται προστασία, θα επιστρέφουν αμέσως στις χώρες προέλευσής τους. Και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα θα ζουν σε συνθήκες ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας», είπε.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα που ο κ. Μητσοτάκης υψώνει τους τόνους για το προσφυγικό, καθώς αιχμές για τη Μόρια άφησε προ ημερών και από τη Σύνοδο του ΕΛΚ στο Σάλτσμπουργκ. Εξάλλου, η Ν.Δ. διά του αρμόδιου τομεάρχη Μιλτ. Βαρβιτσιώτη έχει καταθέσει μέχρι σήμερα σειρά επερωτήσεων τόσο για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων για το προσφυγικό, όσο και για την τραγική κατάσταση στη Μόρια, όχι μόνο προς τον Π. Καμμένο, αλλά και προς τους υπουργούς Μεταναστευτικής Πολιτικής (Γ. Μουζάλα και κατόπιν Δ. Βίτσα), και Υγείας Ανδρ. Ξανθό, ζητώντας μάλιστα και την κατάθεση αντιγράφων των σχετικών συμβάσεων – έγγραφα που δεν δόθηκαν ποτέ. Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι επί της σημερινής κυβέρνησης καταργήθηκαν οι προβλέψεις του λεγόμενου «τυποκτόνου νόμου» και ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα εισηγηθεί βελτιωτικές αλλαγές.

Με εκπροσώπους ΚΕΔΕ

Εκτός από το προσφυγικό που η Πειραιώς θα «σηκώσει» κι άλλο θέτοντας και άλλα ερωτήματα, η Ν.Δ. περνάει στην αντεπίθεση και για την εξαγγελία μετατόπισης της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, απέναντι στη «διαστρέβλωση» που, όπως λένε στην Πειραιώς, συστηματικά επιχειρεί η κυβέρνηση. Η πρόταση, εξάλλου, είναι το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ. Χθες, η Μαρία Σπυράκη σημείωσε (Epsilon) ότι ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή ο φόρος θα εισπράττεται από το κράτος. Στη συνέχεια, η κατανομή θα γίνεται ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο. Σε πρώτη φάση, όπως σημείωσε, «θα περιλαμβάνει έναν εξισορροπητικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους αλλά και με την κρατική επιχορήγηση». Οι δήμοι δεν θα χάσουν, διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι «θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή